Безбатьківщина та багатоженство? Що чекає на Україну за подальшої мобілізації

Україна вже 965 днів мужньо відбиває російську агресію, але з кожним днем дедалі більше виникають питання щодо демографічних наслідків війни. За словами завідувачки відділу досліджень демографічних процесів Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи, доктора економічних наук Ірини Курило, якщо війна триватиме, Україна може зіткнутися з незворотними змінами у соціальній структурі.

У своєму інтерв’ю для “Телеграфу” Курило висловила занепокоєння щодо подальшого відтоку молоді за кордон. Вона зазначила, що з кожним роком все більше українців адаптуються до життя в інших країнах і ймовірність їхнього повернення додому стає дедалі меншою. Така ситуація матиме серйозні наслідки для демографічного розвитку України.

Відтік молоді та дефіцит населення

Одне з головних питань, яке постає в умовах війни, — це заміна покоління, яке через кілька років мало б досягти дорослого віку, створювати сім’ї та народжувати дітей. За словами Курило, відповідь на це питання не є простою. Вона зазначає, що залучення мігрантів для компенсації демографічних втрат є малоймовірним варіантом.

“Можливо, в майбутньому підвищать пенсійний вік, і люди старшого віку стануть затребуваними на ринку праці. Адже хтось має працювати, щоб забезпечувати економіку”, — додає демограф.

Безбатьківщина та багатоженство — реальна перспектива?

Особливо тривожними є прогнози щодо соціальних змін після війни. Курило вважає, що Україна може зіткнутися з феноменом безбатьківщини та навіть багатоженства. Війна призводить до втрати великої кількості чоловіків, що може створити дисбаланс у гендерній структурі населення.

“Це не виглядає як фантастичний сценарій. Такі наслідки можуть стати реальністю. Війна ще далека від завершення, і однозначності у наших прогнозах, як і в нашому житті, немає”, — підкреслює Курило.

Романчук Микола

Recent Posts

Названо подію, яка стане сигналом про те, що Захід дотиснув Україну у питанні переговорів з РФ

Агресія Росії проти України у 2025 році може кардинально змінитися, зокрема через зростаючий тиск західних…

2 хв. ago

Моторошна атмосфера: експерти визначили найкращі міста Європи для поїздок на Геловін

Багато туристів полюбляють прив'язувати час відвідування тих чи інших міст під певні свята – і Геловін є одним із найпопулярніших…

11 хв. ago

Юнаків автоматично поставлять на військовий облік під час отримання паспорта: у ТЦК уже попередили

Кабінет міністрів затвердив постанову, яка спрощує автоматичну перевірку та оновлення інформації про призовників, військовозобов'язаних та…

19 хв. ago

Найкращі вживані авто: експерти назвали найнадійніші бренди

Вживане авто може бути чудовим варіантом, якщо ви хочете вигідно купити хорошу машину. Не секрет, що стан…

29 хв. ago

8-9 гривень кіловат: експерти прогнозують подорожчання світла

Тариф на електроенергію для населення наразі зафіксований на рівні 4,32 гривні за кіловат і діятиме…

38 хв. ago

Після рейдів ТЦК кількість доставок із ресторанів зросла на 25%, — аналітики

Через рейди представників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки у громадських місцях доставка із ресторанів зросла на…

39 хв. ago