ТЦК не може штрафувати за неоновлення облікових даних: адвокат пояснив, коли та чому

ТЦК не може штрафувати військовозобов’язаного, який не оновив облікові дані, якщо потрібна інформація є доступною в інших державних реєстрах. Законодавство передбачає ситуацію, коли військкоми повинні самі шукати інформацію про військовозобов’язаного. Якщо це не було зроблено, а штраф виписано, суди зараз частково стають на бік військовозобов’язаних та скасовують покарання.

Про це в інтерв’ю “Українському радіо” розповів адвокат Роман Кичко. Він пояснює, що якщо в загальнодоступних реєстрах є дані про військовозобов’язаного, то штраф не накладається – ні за порушення правил військового обліку, ні за порушення мобілізаційного законодавства.

“Але зрозуміло, що, по-перше, має функціонувати обмін реєстрами, а по-друге, ТЦК повинен мати бажання перевіряти реєстри. З того, що я бачу, ніхто цим особливо не займається”, – розповів він.

Як наголосив адвокат, у разі судового оскарження штрафу за непоновлення облікових даних обов’язок і тягар довести неможливість отримання цієї інформації лежить на ТЦК, а не на військовозобов’язаному. 

“Зараз є купа судової практики, коли накладають штрафи: не повідомив, що одружився; не повідомив про народження дітей, а це реєстр актів цивільного стану; не повідомив про зміну місця проживання або зміну роботи, а це податкова, ― і ТЦК накладає штраф. Людина приходить в суд, а він робить висновок: не доведено, що намагалися взяти відомості з реєстрів”, – розповів Кичко.

Разом з тим юрист називає проблемним питання того, як громадянин взагалі може дізнатися, що ТЦК виписав йому штраф.

“Якщо особу не було повідомлено і вона не отримала копію постанови чи протоколу, людина може дізнатися тільки тоді, коли штраф буде у виконавчій службі. Це означає, що не існує реєстру, до якого вносяться ці штрафи до моменту їх примусового виконання. Тут йдеться вже про реєстр виконавчих проваджень, але він ― відкритий, тож будь-яка особа за своїми даними може туди зайти й безкоштовно отримати інформацію. Але підкреслюю ― тільки в тому разі, коли є примусове виконання штрафу, примусове його стягнення”, – каже він.

Романчук Микола

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

6 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

8 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

9 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

19 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

21 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

23 хв. ago