Повістка у поштові скриньці не вирок: коли можна не реагувати на виклик до ТЦК

В Україні, під час дії воєнного стану, чоловіки призовного віку можуть отримати повістку не тільки на вулиці або на роботі, але й у власному домі. Проте не всі знають, які правила відправлення повісток поштою, і коли їх можна проігнорувати без загрози покарання.

У яких випадках повістка недійсна?

Іноді буває, що повістка не доходить до адресата і залишається в поштовій скриньці протягом тижнів. У такій ситуації людина може не знати про виклик до військкомату і відповідно, не може з’явитися у зазначений час. Чи вважається в цьому випадку призовник ухилянтом і чи загрожує йому покарання?

Юристи системи безоплатної правової допомоги пояснюють, що згідно із законодавством України, місце вручення повістки не має значення: її можуть вручити на роботі, на вулиці, в громадських місцях або вдома. Однак, для того, щоб повістка мала юридичну силу, її потрібно вручити особисто в руки адресату, і він повинен підписати документ.

Якщо ж повістку залишили в поштовій скриньці або під дверима, вона не є дійсною. У такому випадку ігнорування цього документа не спричинить до адміністративної, чи кримінальної відповідальності.

У випадку, якщо повістка була відправлена замовним листом і отримувач особисто підписався за її отримання, вона стає дійсною. Якщо за повістку підписався родич чи сусід, вона втрачає юридичну силу.

Коли можна не реагувати на повістку?

Якщо ви знайшли повістку у поштовій скриньці або під дверима, ви маєте право її проігнорувати і не з’являтися за викликом до ТЦК. Без вашого підпису вона не вважається врученою, і ви не будете притягнуті до відповідальності за неявку.

Відлік терміну, протягом якого військовозобов’язаний має з’явитися до військкомату, починається тільки після того, як він підпише повістку. В усіх інших випадках, згідно з постановою Кабінету Міністрів, така повістка вважається не врученою.

Романчук Микола

Recent Posts

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

2 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

15 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

31 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

31 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

43 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

55 хв. ago