Нова стратегія мобілізації: в Раді пропонують призивати 20-річних українців

В Україні триває дискусія щодо визначення вікового цензу для мобілізації громадян до лав Збройних Сил України. Народний депутат Роман Костенко, який також є полковником СБУ, виступив із пропозицією змінити вікові межі для мобілізації, встановивши їх у межах 20-50 років.

Костенко аргументує, що молодші за 20 років громадяни часто не мають достатньої фізичної та ментальної зрілості для виконання складних бойових завдань. Сучасна українська армія потребує солдатів, які не тільки фізично підготовлені, але й мають сформовану психологічну стійкість. Замість кількісного збільшення військових, пропонується фокусуватися на якості мобілізованих, що дозволить підвищити ефективність виконання бойових завдань.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Для громадян старших за 50 років Костенко пропонує залишити можливість добровільної мобілізації. Однак такі добровольці не будуть залучені до бойових підрозділів, а виконуватимуть інші важливі функції в армії. Це дозволить залучити до роботи досвідчених фахівців, не ставлячи під загрозу їхнє здоров’я в умовах бойових дій.

Костенко звертає увагу на проблеми, що існують у поточній системі мобілізації. За його словами, часто мобілізація перетворюється на “гонитву за цифрами”, де кількість призовників ставиться вище їхньої готовності до служби. Це негативно впливає на боєздатність армії, оскільки багато мобілізованих не здатні повноцінно виконувати свої обов’язки.

Зважаючи на сучасні виклики, Україна потребує збільшення чисельності армії. На сьогоднішній день українська армія нараховує близько мільйона осіб, але цього може бути недостатньо для ефективного протистояння агресії росії. Проте, нардеп наголошує, що збільшення чисельності повинно йти разом із збереженням високих стандартів підготовки військових, аби забезпечити ефективний захист держави.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago