В Україні громадянам доведеться сплатити податок навіть за старі квартири

Для сплати податку на квартири українці мають лише 60 днів. Важливо розуміти той факт, що відлік розпочався ще з 1 липня 2024 року, коли тим, хто володіє квартирою чи будинком великої площі, надіслали квитанції-повідомлення.

Податок поповнює місцеві бюджети, тому місцева влада обирає ставку податку. Податковий кодекс має обмеження: розмір податку не може бути більшим за 1,5% мінімальної зарплати за кожен “зайвий” квадратний метр площі.

Про це йдеться у роз’ясненні Державної податкової служби.

Багатоквартирний будинок / фото: Pinterest

Оскільки у 2024 році податок нараховується за звітний 2023 рік, то ставка податку розраховується з урахуванням мінімальної заробітної плати, встановленої на 01.01.2023, тобто 6700 гривень (максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 грн. (6700× %).

Багатоквартирний будинок / фото: скріншот Youtube

Платити треба тим, хто має житло, площа якого перевищує норму. І оплачується лише за квадрати, що її перевищують. Так, норма для квартири складає 60 кв. м, а для дому – 120 кв. м. Про це йдеться у повідомленні Державної податкової служби.

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Вважається загальна площа житла, а чи не житлова. Є ще один аспект. Якщо квартира поділена між кількома власниками (наприклад, членами сім’ї), норма для кожного застосовується окремо.

Наприклад, якщо площа квартири становить 100 квадратів, але вона в рівних частинах належить чоловікові та дружині, податок платити не потрібно (при нормі 60 кв. м на власника кожному належить лише по 50 кв. м).

Багатоквартирний будинок, скріншот: YouTube

Якщо прострочити сплату на строк до 30 днів, то до суми податку буде додано штраф у розмірі 10% від нарахованої суми податку. Якщо оплата податку прострочена більш як на 30 днів, штраф становитиме вже 20%.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

23 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

25 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

26 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

37 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

39 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

40 хв. ago