Штраф за неоновлення даних: що робити із 16 липня тим, хто не встиг до ТЦК

Громадяни, які не оновили військово-облікові дані при мобілізації в Україні і не з’явились у територіальні центри комплектування (ТЦК), можуть скористатись застосунком “Резерв+”, щоб уникнути штрафу. При цьому їм не варто покладатись на поради “адвокатів з TikTok”, які зацікавлені у тому, щоб потім мати справи про оскарження штрафів. Про деталі посилення мобілізації та мінімальні дії, які повинні зробити українці, адвокат Ярослав Куц розповів в ефірі “Київ 24”.

Оновлення даних при мобілізації в Україні

Адвокат розповів українцям, як швидко оновити дані в умовах мобілізації в Україні, якщо до дедлайну (до 16 липня) немає можливості дістатись до ТЦК чи центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Щоб не отримати штраф за неоновлення даних, потрібно зробити наступні кроки:

  • встановити застосунок “Резерв+”, створений для посилення мобілізації в Україні;
  • пройти процедуру оновлення основних даних (вказати адресу, телефон, електронну пошту);
  • на кожному кроці оновлення варто робити скриншот або записувати свої дії з іншого телефону. При цьому повинно бути видно, коли саме робились ці маніпуляції;
  • потім ці скриншоти можна роздрукувати, сформувати PDF-файл і носити із собою.

“Таким чином ми можемо уникнути штрафу, тому що за сьогодні чи за завтра ті черги, які я бачу, наприклад, по місту Києву, вони об’єктивно жодним чином не зможуть розчинитися ні в повітрі, ні безпосередньо в ЦНАП”, — наголосив юрист.

Штрафи ТЦК

Куц нагадав, що у чоловіків призовного віку (від 18 до 60 років) та у жінок-військовозобов’язаних є час лише до 16 липня, щоб оновити дані при мобілізації в Україні. З його слів, на це виділили достатньо часу і довести, що людина “не встигла” з поважних причин може бути складно.

Які причини можна вказати ТЦК, щоб пояснити неоновлення даних:

  • перебування у лікарні;
  • смерть родича.

“Об’єктивно підтвердити, чому ви не змогли протягом 60 днів оновити дані дуже тяжко і не в багатьох буде підтвердження”, — наголосив адвокат.

На думку співрозмовника журналістів, не варто покладатись на поради людей, які у TikTok чи Instagram розповідають, що “щось там все не так і щось зміниться і ви потерпіть до 15 липня”. Після таких порад “горе-юристів” люди отримають штраф, а юристи — клієнтів, яким вони спробують допомогти оскаржити штрафи. Куц сумнівається, що з цих оскаржень щось вийде і тому радить не слухати поради у соцмережах, а самостійно читати закони.

“Вони ж підуть до цих горе-юристів і вони почнуть якусь процедуру оскарження цих адміністративних матеріалів. Що в них вийде, ми надалі побачимо”, — сказав Куц.

Ольга Степанова

Recent Posts

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

5 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

14 хв. ago

Стали відомі нові подробиці про загибель батискафа Titan і його екіпажу

Берегова охорона США опублікувала кадри загибелі підводного човна Titan після його смертоносного вибуху в червні…

27 хв. ago

Більшість працівників ТЦК не були на війні, – боєць із 3 ОШБр

У Третій окремій штурмовій бригаді (3 ОШБр) розкритикували жорсткі дії, які іноді застосовують працівники ТЦК,…

34 хв. ago

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

46 хв. ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

55 хв. ago