Після 16 липня чоловіки, які не оновили дані, будуть оголошені у розшук: залякують у Міноборони

Українських чоловіків, які не оновили військово-облікові дані, після 16 липня можуть оголошувати у розшук. Однак це не станеться автоматично. Це відбудеться, якщо вони не з’являться в ТЦК по повістці.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко в інтерв’ю на YouTube-каналі “Є питання”. Вона додала, що якщо людина ігнорує повістки “певний час, він передаватиметься у розшук”.

Черногоренко не уточнила, що є “певним часом” і скільки повісток треба проігнорувати, щоб опиниться у розшуку. Також вона нагадала, що повістки, які приходять по Укрпошті, будуть вважатися врученими, навіть якщо людина не поставила там свій підпис.

“Це відбувається за аналогією запрошень до суду”, – пояснила Черногоренко.

Вона підкреслила, що застосунок “Резерв+” дає можливість кожному бачити інформацію про себе в реєстрі “Оберіг”. І якщо у людини встановлено додаток (він міг при цьому і не оновити дані), то у військовозобов’язаного буде можливість побачити, що він оголошений у розшук. Це, на думку Черногоренко, важливо – щоб випадково не дізнатися, що ти перебуваєш у розшуку, “десь на блокпості”. 

Затримання та штрафи: дії щодо порушників

Нагадаємо, що згідно з новим законом про мобілізацію, затримувати чоловіків на вулиці та доставляти їх до військкоматів можуть лише поліціянти, тоді як представники ТЦК не мають таких повноважень. При цьому і відмова від вручення повістки є недопустимою, і в такому разі поліціянт може починати процедуру затримання.

Військовозобов’язаних, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. Окрім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування транспортом. Якщо штраф не буде сплачено, рахунки можуть бути заблоковані (якщо на картці є необхідна сума, то її спишуть), а якщо борг перевищить 150 тисяч гривень, майно буде виставлене на торги.

Про штрафи від ТЦК можна дізнатися онлайн на сайті Мін’юсту

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати блокуванням рахунку та подальшим стягненням коштів і майна. Своєчасно дізнатися про штраф, який ТЦК бачить через реєстр “Оберіг” можна через Автоматизовану систему виконавчого провадження. 

Автоматизована система виконавчого провадження – це комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

6 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

8 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

30 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

34 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

37 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

54 хв. ago