Після 16 липня чоловіки, які не оновили дані, будуть оголошені у розшук: залякують у Міноборони

Українських чоловіків, які не оновили військово-облікові дані, після 16 липня можуть оголошувати у розшук. Однак це не станеться автоматично. Це відбудеться, якщо вони не з’являться в ТЦК по повістці.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко в інтерв’ю на YouTube-каналі “Є питання”. Вона додала, що якщо людина ігнорує повістки “певний час, він передаватиметься у розшук”.

Черногоренко не уточнила, що є “певним часом” і скільки повісток треба проігнорувати, щоб опиниться у розшуку. Також вона нагадала, що повістки, які приходять по Укрпошті, будуть вважатися врученими, навіть якщо людина не поставила там свій підпис.

“Це відбувається за аналогією запрошень до суду”, – пояснила Черногоренко.

Вона підкреслила, що застосунок “Резерв+” дає можливість кожному бачити інформацію про себе в реєстрі “Оберіг”. І якщо у людини встановлено додаток (він міг при цьому і не оновити дані), то у військовозобов’язаного буде можливість побачити, що він оголошений у розшук. Це, на думку Черногоренко, важливо – щоб випадково не дізнатися, що ти перебуваєш у розшуку, “десь на блокпості”. 

Затримання та штрафи: дії щодо порушників

Нагадаємо, що згідно з новим законом про мобілізацію, затримувати чоловіків на вулиці та доставляти їх до військкоматів можуть лише поліціянти, тоді як представники ТЦК не мають таких повноважень. При цьому і відмова від вручення повістки є недопустимою, і в такому разі поліціянт може починати процедуру затримання.

Військовозобов’язаних, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. Окрім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування транспортом. Якщо штраф не буде сплачено, рахунки можуть бути заблоковані (якщо на картці є необхідна сума, то її спишуть), а якщо борг перевищить 150 тисяч гривень, майно буде виставлене на торги.

Про штрафи від ТЦК можна дізнатися онлайн на сайті Мін’юсту

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати блокуванням рахунку та подальшим стягненням коштів і майна. Своєчасно дізнатися про штраф, який ТЦК бачить через реєстр “Оберіг” можна через Автоматизовану систему виконавчого провадження. 

Автоматизована система виконавчого провадження – це комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Повітряний бій буде програно: експерт розкритикував озброєння українських F-16

Важливою є не кількість літаків, які Україна отримала від союзників, а якість їх озброєння та обладнання, яке встановлене на…

5 хв. ago

Президент Бразилії “образився” на критику від Зеленського і зробив гучну заяву

Президент Бразилії Лула да Сілва заявив, що у війні РФ проти України він "не може…

14 хв. ago

«Різав усіх, кого бачив». У Португалії семикласник поранив ножем шістьох дітей

У місті Азамбужа, що неподалік від португальської столиці Лісабона, 12-річний учень однієї зі шкіл поранив…

22 хв. ago

Повели в кайданках: українського боксера Олександра Усика затримали в Кракові (відео)

Українського боксера Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова. Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету…

31 хв. ago

Банки зливатимуть інформацію про клієнтів та їхні рахунки в поліцію: закон вже у Раді

В Україні змінять правила реагування банків у разі отримання запитів від поліції щодо махінацій з коштами. Про…

33 хв. ago

Королівський експерт розкрив нові подробиці останнього дня життя Єлизавети ІІ

Королівський експерт Роберт Гардман у своїй новій книзі "Король, Карл III: новий король, новий двір.…

42 хв. ago