Після 16 липня чоловіки, які не оновили дані, будуть оголошені у розшук: залякують у Міноборони

Українських чоловіків, які не оновили військово-облікові дані, після 16 липня можуть оголошувати у розшук. Однак це не станеться автоматично. Це відбудеться, якщо вони не з’являться в ТЦК по повістці.

Про це повідомила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко в інтерв’ю на YouTube-каналі “Є питання”. Вона додала, що якщо людина ігнорує повістки “певний час, він передаватиметься у розшук”.

Черногоренко не уточнила, що є “певним часом” і скільки повісток треба проігнорувати, щоб опиниться у розшуку. Також вона нагадала, що повістки, які приходять по Укрпошті, будуть вважатися врученими, навіть якщо людина не поставила там свій підпис.

“Це відбувається за аналогією запрошень до суду”, – пояснила Черногоренко.

Вона підкреслила, що застосунок “Резерв+” дає можливість кожному бачити інформацію про себе в реєстрі “Оберіг”. І якщо у людини встановлено додаток (він міг при цьому і не оновити дані), то у військовозобов’язаного буде можливість побачити, що він оголошений у розшук. Це, на думку Черногоренко, важливо – щоб випадково не дізнатися, що ти перебуваєш у розшуку, “десь на блокпості”. 

Затримання та штрафи: дії щодо порушників

Нагадаємо, що згідно з новим законом про мобілізацію, затримувати чоловіків на вулиці та доставляти їх до військкоматів можуть лише поліціянти, тоді як представники ТЦК не мають таких повноважень. При цьому і відмова від вручення повістки є недопустимою, і в такому разі поліціянт може починати процедуру затримання.

Військовозобов’язаних, які не оновили свої дані до 16 липня, можуть оштрафувати на суми від 17 до 25 тисяч гривень. Окрім штрафів, людину можуть обмежити у праві керування транспортом. Якщо штраф не буде сплачено, рахунки можуть бути заблоковані (якщо на картці є необхідна сума, то її спишуть), а якщо борг перевищить 150 тисяч гривень, майно буде виставлене на торги.

Про штрафи від ТЦК можна дізнатися онлайн на сайті Мін’юсту

Якщо ТЦК наклав своєю постановою штраф на особу, яка ухиляється від військового обліку, і ця особа не поспішає добровільно його сплатити, це може загрожувати блокуванням рахунку та подальшим стягненням коштів і майна. Своєчасно дізнатися про штраф, який ТЦК бачить через реєстр “Оберіг” можна через Автоматизовану систему виконавчого провадження. 

Автоматизована система виконавчого провадження – це комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Уряд змінив правила відправлення харчів поштою: що не можна пересилати

Кабінет Міністрів змінив перелік речей, які заборонено пересилати у поштових відправленнях, а також порядок їх…

4 хв. ago

Залишилося 20 днів: українські водії можуть отримати новий штраф понад 3000 гривень

З 30 вересня 2024 року українські водії в Німеччині стикнуться з новими правилами, порушення яких…

21 хв. ago

Пару альпіністів знайшли мертвими в обіймах одне одного після останнього дзвінка до рятувальників

У Франції двох альпіністів знайшли мертвими в обіймах одне одного. Про це повідомляє Need To Know. Пару,…

30 хв. ago

Хлопці прийдуть – порядок наведуть. До чого може призвести побиття військового у Смілі

Жахлива історія з побиттям і приниженням військового у Смілі є дуже показовою, попереджає громадський діяч…

38 хв. ago

Субсидія не для всіх: кому не дадуть допомогу від держави

Українці, які не можуть самостійно сплатити за житлово-комунальні послуги, можуть звернутися до держави по субсидію. Проте…

45 хв. ago

Хрущовки підуть під реконструкцію: куди подінуться мешканці старих багатоповерхівок

В Україні розглядають план реконструкції старих житлових будинків і можуть представити законопроєкт до кінця року,…

54 хв. ago