Добровільний візит до ТЦК не врятує від штрафу: і троє дітей не допомогло

У цій справі чоловік звернувся до Лубенського міськрайонного суду Полтавської області з позовною заявою до ТЦК, в якій він просив скасувати постанову ТЦК від 21 травня 2024 року про притягнення його до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 17 тисяч гривень.

Суть конфлікту полягає в тому, що за мотивами постанови ТЦК, чоловік, вже після досягнення 27-річного віку, не прибув для взяття на військовий облік і не оформив необхідний військово-обліковий документ.

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Однак він добросовісно вважав, що перебуває на військовому обліку, а також добровільно оновив свої облікові дані через систему “Резерв+”. Під час оновлення даних в системі виявилося, що чоловік перебуває у розшуку, і тоді, 21 травня 2024 року, він без повістки добровільно з’явився до ТЦК, де його під тиском і залякуванням змусили підписати документи, які йому наказали.

Він також заявив, що йому загрожували подвоєнням штрафу до 34 тисяч гривень, якщо він не сплатить 17 тисяч в той же день. Після такого інциденту він звернувся до поліції.

Робота в ТЦК, скрін: Youtube

У своїй позовній заяві чоловік аргументував, що не отримував повісток про виклик до ТЦК і добровільно з’явився, оновивши свої дані, що свідчить про його добросовісність і відсутність умислу вчинити правопорушення. Він також сказав, що у нього є відстрочка від призову на військову службу через утримання трьох неповнолітніх дітей.

Суд прочитав матеріали справи і зробив висновок, що постанова ТЦК про штраф у 17 тисяч гривень є неправомірною. Він посилив свій висновок тим, що дії чоловіка не підпадали під ч. 2 ст. 210 КУпАП, оскільки він діяв відповідно до законодавства, що діяло на момент його дій.

Працівники ТЦК, які щось обговорюють. Фото: Експерт

Також суд врахував, що закони, які пом’якшують або скасовують відповідальність, мають зворотну силу і поширюються на правопорушення, вчинені до їх видання.

Отже, суд задовольнив позовну заяву чоловіка і скасував постанову ТЦК про накладення адміністративного штрафу.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

59 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago