В Україні ціни на популярні кісточкові культури — черешню, вишню та абрикоси — стрімко зростуть через значні втрати врожаю внаслідок весняних заморозків, — пише East Fruit.
За оцінками експертів, аграрії втратили до 50% врожаю цих плодів. Найбільших збитків зазнали фермери з Одеської області, де морози особливо сильно вдарили по квітучих деревах. Навіть ті дерева, що вижили, можуть дати менший і менш якісний урожай.
Попри складні погодні умови, частину врожаю вдалося врятувати завдяки новим пізнім сортам, які менше постраждали від зниження температур. Проте загальні втрати все одно суттєві.
Проблеми торкнулися і інших фруктових культур. Наприклад, врожай яблук, груш та айви хоч і не зазнав катастрофічних втрат, але плоди можуть мати деформації через несприятливі умови цвітіння. Крім того, через брак тепла зменшується вміст цукру та ароматичних речовин, що впливає на смакові якості плодів.
Фермери зазначають, що крім втрат урожаю, додаткові витрати спричиняють необхідність обробки дерев від хвороб, які активізувались після похолодання. Саме ці чинники в комплексі призведуть до зростання роздрібних цін на кісточкові культури на 30–50% вже найближчим часом.