Ухилянтів обклали з усіх боків: тепер повістки вручатимуть не лише ТЦК

Поки в країні діє загальна мобілізація, співробітники територіальних центрів комплектування (ТЦК) мають право вручати повістки. Але не лише вони можуть роздавати повістки, повідомляється на Facebook-сторінці Закарпатського обласного ТЦК та СП.

Українців попередили, що такі повноваження також мають виконавчі органи сільських, селищних та міських рад щодо розпорядження відповідного ТЦК.

При цьому зразок повістки затверджено постановою Кабміну №1487. Але там не вказано конкретних місць її виписки чи вручення.

У зв’язку з цим вручити повістку можна як за адресою проживання громадянина, так і на блокпосту або за місцем роботи.

Повістку мають право виписати не лише центри комплектування, а й виконавчі органи сільських, селищних та міських рад за розпорядженням відповідного ТЦК та СП.

Вони можуть вручити документ людині за місцем її проживання. При цьому повістка вже має бути заповнена, до неї мають внести всі дані про людину — прізвище, ім’я, по батькові військовозобов’язаного, дату, час та адресу прибуття та підпис начальника ТЦК або керівника органу місцевого самоврядування, скріплений печаткою.

У Закарпатському ТЦК зазначили, що для прискорення процедури частина даних в повістці може бути внесена заздалегідь. Якщо громадянина зупиняють на блокпості, начальник ТЦК не може терміново приїхати туди, щоб скріпити повістку своєю печаткою.

Також варто відзначити, що роботодавців також можуть зобов’язати вручити повістки своїм співробітникам. По-перше, якщо зараз чоловік влаштовується на роботу, то серед інших документів у нього зобов’язані попросити пред’явити військово-обліковий документ. Без нього і на облік по безробіттю неможливо встати.

Крім цього, роботодавці зобов’язані протягом семи днів подавати до ТЦК інформацію про взяття та звільнення працівників, закінчення їх навчання, оновлення облікових даних призовників, військовозобов’язаних та резервістів, а також вручати повістки.

Ольга Степанова

Recent Posts

Для хлопців у вишах введуть нове правило: доведеться пройти кожному

З наступного навчального року в українських університетах для хлопців вводять обов’язкову військову підготовку, відмова від…

9 хв. ago

Графіки відключень електроенергії повернуться: українців уже попередили

Очікується, що ситуація з електропостачанням в Україні залишиться стабільною до середини листопада, якщо не відбудеться…

17 хв. ago

Телеведуча оголосила про власну смерть: “побачимось на іншому боці”

Популярна австралійська телеведуча Фіона Макдональд оприлюднила новину про свою власну смерть у віці 67 років.…

27 хв. ago

ПВК “Вагнер” у Малі: що сталося з найманцями, які потрапили в полон до туарегів, — Reuters

У ПВК "Вагнер" заявили, що їхній найманець, якого повстанці-туареги в Малі взяли в полон живим,…

37 хв. ago

Без згоди не заберуть: хто має імунітет від мобілізації

Під час воєнного стану в Україні діє загальна мобілізація, однак законодавством визначено, що деякі категорії…

45 хв. ago

Рада не пощадила українців: нардепи підтримали історичне підвищення податків

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради підтримав до другого читання законопроєкт…

52 хв. ago