У Києві 83-річного професора “забрали в ТЦК”, щоб возив БК на фронт: нова схема шахраїв

У Києві 88-річна жінка стала жертвою шахраїв. Вона віддала їм цінні речі, аби забрати свого 83-річного брата, якого нібито забрали в ТЦК. Про це повідомляють “Факти”.

Професор, доктор економічних наук 83-річний Сергій Вікторович розповів, що його сестрі Марії зателефонували невідомі і сказали, що його затримали співробітники ТЦК, мовляв він перебуває у поліції, а звідти, оскільки в нього є права, його збираються відправити на фронт, щоб постачав туди все необхідне. Після озвученої інформації голос в кадрі заявив: “Передаю трубку вашому брату”.

Як розповів професор, його сестра Марія — доцент, кандидат технічних наук, більшу частину життя викладала у вишах Києва і у свої 88 років при здоровому глузді. Сам чоловік живе на дачі, а щоранку і щовечора телефонує сестрі.

“Коли набрав увечері вона спитала: “Так ти заїдеш до мене?” Я здивувався: “Як це заїдеш?” — “Ти ж у поліції?” Я був шокований цими її словами, питаю: “Що, власне, сталось?” Сестра розповіла вкрай неприємну історію: їй зателефонував незнайомий чоловік, представився поліцейським. Він розмовляв ввічливо, як інтелігентна людина. Сказав, що біля дому мене зупинили співробітники ТЦК і запропонували поїхати з ними в поліцію. У відділку мені начебто пояснили, що в війську не вистачає водіїв, тому мене хочуть залучити до перевезень на фронт, адже я воджу машину”, — розповів Сергій Вікторович.

Він говорить, що сестра розгубилася і перерахувала всі документи і свідоцтва, а незнайомець сказав на це, що довідки можна взяти до уваги, але треба найняти людину, яка возитиме необхідне на фронт, поки буде вирішуватися питання з її братом. Далі він поцікавився, чи є в жінки накопичення і заявив, що потрібно 80 тисяч гривень.

“Віддам все, що маю. Тільки вирішіть це питання”, — сказала сестра. “Гаразд. Ми зараз дамо трубку вашому брату”. Сестра каже, що якась людина моїм голосом (вона стверджує, що відрізнити від мого голосу було неможливо) мовила: “Зі мною все в порядку. Давай будемо вирішувати це питання”, — розповідає професор.

Далі була стандартна схема шахрайства — незнайомець прислав свого помічника, а той взяв гроші у пенсіонерки і всі її коштовності.

Після того, як брат приїхав до сестри, вони написали заяву до поліції.

“Незабаром подзвонили з поліції, запросили у відділок, щоб підписати протоколи. Правоохоронці нам розповіли, що вдалося напасти на слід підозрюваних і затримати їх. Через певний час нам показали фото цих людей і знімки речей, які в них знайшли. Це дійсно речі сестри. Гроші у підозрюваних також вилучили. Ще раз скажу — мене вразило, як швидко і професійно було розкрито злочин. Я написав на ім’я керівництва поліції подяку співробітникам, яким це вдалося”, — розповів Сергій Вікторович.

Зловмисниками виявилися жителі Одещині, які працювали в парі. Начальник сектору протидії шахрайству Печерського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві Олексій Кушнір розповів, що шахраїв вдалося швидко затримати, бо перед цим вони скоїли аналогічний злочин і також стосовно літньої людини.

“Як правило, шахраї обирають жертв випадково. Для них головне, щоби це була особа похилого віку. Починають розмову з нею та оцінюють, чи йде вона на контакт. Якщо ні, то лишають її в спокої. А от коли йде на контакт, то починають задурювати їй голову. З цією потерпілою вони говорили телефоном більш як дві години”, — розповів Олексій Кушнір.

Він зауважив, що в його практиці це перший цього року випадок, коли шахраї використали легенду про затримання когось співробітниками ТЦК — підлаштувалися під нові реалії.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

“Мені фізично огидно від відео”. Блогерка Ксюша Манекен обурилася примусовою мобілізацією

Блогерка Ксюша Манекен (справжнє ім'я Оксана Волощук) розкритикувала жорстку примусову мобілізацію. Реакцію на дії ТЦК…

4 хв. ago

Скандальну експрикордонницю Плантовську обсміяли у мережі (фото)

Іванна Плантовська, яку зі скандалом випровадили із Державної прикордонної служби України за демонстрацію лакшері-життя під час війни, потрапила…

12 хв. ago

Відстрочку скасують: кого зі студентів можуть мобілізувати

Цієї осені частину студентів можуть мобілізувати на війну, навіть попри те, що більшість з них…

23 хв. ago

Порошенко став багатшим на 2 мільярди за два місяці, допоміг «сліпий траст»

Лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко у жовтні збагатів ще на більш, ніж 1 мільярд гривень.…

40 хв. ago

Львівського митника, який вкрав 16 тисяч доларів, поновили на роботі

На Львівщині суд поновив на посаді інспектора оперативного відділу № 2 управління боротьби з контрабандою…

56 хв. ago

Став командиром батальйону: екснардеп Олег Ляшко отримав нову посаду не по званню, — офіцер

Колишній депутат Верховної Ради України від "Радикальної партії" Олег Ляшко став командиром батальйону. Про це розповів командир…

1 годину ago