Новий стрибок цін: які продукти харчування різко здорожчають в Україні

В Україні очікується суттєве подорожчання овочів. Вартість так званого “борщового набору” для українців до кінця року зросте на 30–35% у порівнянні з цінами торік.

Як повідомив UWN Олег Пендзин, представник “Економічного дискусійного клубу”, ціни на картоплю зросли через те, що цьогорічний врожай був на 30% меншим у порівнянні з минулим роком, а якість продукції постраждала через посуху та аномальну спеку. Проте основним фактором подорожчання овочів стало зниження доходів українців. Спостерігається зміна харчових звичок — люди відмовляються від м’яса та риби на користь хліба і картоплі.

Згідно з офіційними даними Держстату, за рік овочі подорожчали на 36–37%, тоді як ціни на м’ясо залишились стабільними. Крім того, на зростання вартості картоплі впливає імпорт із Польщі та Литви. Це пов’язано з тим, що українські аграрії затримують продаж власного врожаю, очікуючи найвищих цін. У результаті попит на картоплю переважно задовольняється за рахунок імпортної продукції, яка постачається в роздріб.

У жовтні 2024 року ціни на картоплю зросли втричі порівняно з попереднім роком, досягнувши 24-30 грн за кілограм у роздрібних мережах. Основними факторами цього стали зниження врожайності, проблеми з логістикою та сезонні коливання попиту. Про це виданню OBOZ.UA розповіла керівниця маркетингового відділу оптового ринку “Шувар” Тетяна Попович.

За наявною інформацією, середня вартість картоплі на оптовому ринку наразі складає 17,5 грн/кг, що на 169% більше, ніж у цей період минулого року, коли ціна становила лише 6,5 грн/кг. Цьогорічний урожай картоплі значно скоротився через несприятливі погодні умови. Посухи та сильні дощі в різних регіонах України призвели до зменшення врожаю, що стало основною причиною зростання цін. Чим менша пропозиція на ринку, тим вищими стають ціни.

Крім того, війна в Україні призвела до серйозних логістичних проблем у постраждалих регіонах. Труднощі з транспортуванням продукції, зокрема зростання цін на паливо, вплинули на підвищення вартості картоплі в роздрібних магазинах і на ринках. Тетяна Попович відзначила, що вартість картоплі особливо висока у великих містах і промислових регіонах, таких як Київ і Одеса, де попит на овочі значно перевищує середній рівень.

Романчук Микола

Recent Posts

Кого з чоловіків не можуть мобілізувати примусово: пояснили юристи

В умовах воєнного стану мобілізації підлягають військовозобов'язані громадяни віком від 18 до 60 років. Проте зміни в…

2 хв. ago

Аналітики назвали шокуючу цифру: скільки мільярдів Україна втрачає через тіньову економіку

Тіньова економіка в Україні, за оцінками, може досягати 400-500 мільярдів гривень. Це колосальні кошти, які…

9 хв. ago

Заволодів мільйонами бізнес-компаньйона: у Києві викрили шахрайську схему “підприємця”

Правоохоронці викрили шахрайську схему 33-річного підприємця, який заволодів 25 мільйонами гривен бізнес-компаньйона під виглядом інвестицій. Про це інформує поліція…

17 хв. ago

Батько сімох дітей помітив у багнюці діамант вартістю 8 млн (фото)

В Індії життя батька назавжди змінилося після того, як він знайшов діамант вартістю близько 8…

29 хв. ago

У 10 разів більше смерчів, ніж зазвичай: чому ураган Мілтон породив стільки торнадо (відео)

Раніше цього року дослідники попередили, що нинішній сезон ураганів стане одним із найекстремальніших в історії:…

38 хв. ago

Вже з 16 років: у ТЦК розповіли, що чекає молодь

Як стало відомо, що чоловіків від 16 до 25 років, які оформлятимуть паспорт, автоматично внесуть…

46 хв. ago