Нові правила вручення повісток поштою: рішення Кабміну та пояснення адвокатів

Через зміни в законодавстві, повістка в поштовій скриньці тепер може опинитися у кожного військовозобов’язаного громадянина України. Постановою № 1147 від 8 жовтня 2024 року Кабмін затвердив зміни – тепер повістку з пошти військовозобов’язаний має забрати протягом трьох днів. В іншому разі йому загрожує штраф.

Адвокати Тетяна Савченко та керуючий партнер Адвокатського об’єднання “АКТ”, керівник практики військового права Микола Онисковець пояснили, чи буде відповідальність за неявку за повісткою і хто їх отримає.

Хто отримає повістки поштою та уникне цього

У коментарі УНІАН адвокат Тетяна Савченко розповіла, що отримати повістку “Укрпоштою” може будь-хто з військовозобов’язаних. Насамперед повістки отримають ті, хто оновив дані, тому що їх найпростіше знайти. Про них уже є найактуальніша інформація, і тому надсилають листи на ті адреси, що були вказані через “Резерв+”, або під час оновлення даних будь-яким іншим способом.

Але експерт каже, що буде досить важко знайти тих осіб, які взагалі ніде не стоять на обліку. Таким військовозобов’язаним складно передати повістки поштою – Україна приблизно до 2023 року облік військовозобов’язаних скрупульозно не вела.

Крім того, в областях України, які були захоплені росіянами, зокрема на Херсонщині, до окупації знищувалися всі дані про військовозобов’язаних. Дуже важко буде ідентифікувати тих осіб, дані про яких знищено, якщо вони не оновили відомості про себе. Фактично про них взагалі немає даних, тому їм буде важко розіслати повістки. Але все одно є ризик, що такі громадяни їх можуть отримати.

Також вона зазначає, що повістки не отримають ті, хто знятий з обліку з виключенням, бо такі люди не є військовозобов’язаними.

Чи приходять повістки поштою, якщо не живеш за пропискою

Савченко каже, що якщо військовозобов’язана особа не мешкає за пропискою, то вона зобов’язана повідомити в ТЦК і СП про те, де вона проживає. Особа повинна була оновити свої дані. У тому разі, якщо військовозобов’язана особа виїжджає в якийсь інший регіон, то вона має знятися з обліку в ТЦК, у якому вона зареєстрована, і стати на облік за місцем фактичного проживання.

Чи надсилають повістки поштою людям, які не живуть за пропискою? Ні, вони можуть не отримати повістки на руки, але все одно, згідно з унесеними змінами, документи вважатимуться отриманими з моменту їхнього повернення або відмови від отримання, або в тому разі, якщо особа за вказаною адресою не зареєстрована.

Коли повістка вважається врученою

Керуючий партнер Адвокатського об’єднання “АКТ”, керівник практики військового права Микола Онісковець у коментарі УНІАН пояснив, що з 17 липня повістку можна надсилати за адресою місця проживання військовозобов’язаної особи засобами поштового зв’язку, але рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення. Це важливі моменти.

Повістка вважається врученою за таких обставин:

  • коли представник поштового зв’язку під підпис безпосередньо вручив особі лист із повісткою;
  • якщо лист із документом відправлено, але представник “Укрпошти” поставив відмітку, що особа відмовилася отримувати таку повістку;
  • якщо співробітник пошти не зміг знайти особу, якій призначено повістку;
  • коли лист повертається до відправника за строками зберігання.

У тому разі, якщо особа не прибуває до ТЦК у зазначені в повістці дату і час, то вона зобов’язана повідомити про це якомога швидше, але не пізніше, ніж упродовж трьох днів від визначених у документі строків. Наприклад, якщо людина має поважну причину для неявки, – вона захворіла, то про це треба повідомити ТЦК.

Можна надіслати лист-повідомлення засобами поштового зв’язку або на електронну пошту ТЦК. Обов’язково, щоб у листі був доказ того, що є поважна причина для неявки. Зокрема, якщо людина потрапила до лікарні, то як доказ можна надіслати медичні документи, які підтверджують, що особа лікується в стаціонарі і не може прийти до ТЦК.

Що робити, якщо повістка прийшла на пошту

За словами адвоката Тетяни Савченко, зараз повістка в поштовій скриньці – це нонсенс, знайти її там неможливо, оскільки процедура розсилки змінилася. Тепер повістки надсилаються рекомендованим листом, а його ніколи не кладуть у поштову скриньку – він зберігається на пошті.

У поштовій скриньці можна знайти повідомлення про те, що прийшов рекомендований лист. У такому повідомленні людину просять з’явитися на пошту і забрати лист із повісткою.

В ідеалі – людина має забрати повістку і протягом 14 днів з моменту отримання з’явитися в ТЦК. Тих, хто вже уточнив свої військово-облікові дані, найімовірніше, чекає військово-лікарська комісія, оскільки мобілізація відбувається у три етапи:

  • оновлення даних;
  • повістка на ВЛК;
  • бойове розпорядження за результатами ВЛК, якщо особа повністю придатна до військової служби або придатна до служби в тилових військах.

Згідно з постановою Кабміну №560 є певний перелік підстав, які вважаються поважними для неявки до ТЦК. Якщо особа не може з’явитися з поважної причини, то вона повинна повідомити про це ТЦК.

Коли неявка за повісткою вважається поважною

Савченко також нагадує про причини, які можуть стати поважними, якщо військовозобов’язаний не прийшов за повісткою. Серед них:

  • смерть близької людини;
  • перебування на стаціонарному лікуванні;
  • стихійні лиха.

У документі уряду є вичерпний перелік причин, але поважність причини неявки в кожному індивідуальному випадку все одно потрібно доводити.

Раніше не було прописано, коли саме людина мала прийти до ТЦК після того, як зникали поважні причини для неявки. Тоді особа могла не з’являтися до наступної повістки. Наразі це законодавчо врегульовано – особа має прийти до ТЦК протягом семи днів після того, як закінчилися поважні причини для неявки, інакше настає відповідальність за неявку за повісткою.

Чи можна ігнорувати повістку поштою

Онисковець каже, що за те, що особа проігнорувала повістку, в Україні передбачена адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП – це порушення законодавства про мобілізацію.

У період воєнного стану за таке порушення передбачено штраф за повістку, а саме її ігнорування – від 1 тисячі до 1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто йдеться про суму від 17 тис. до 25,5 тис. гривень.

В умовах воєнного стану представникам ТЦК не треба складати протокол, вони можуть заочно виносити постанову, і її зобов’язані направити відповідній особі. Громадянин може або сплатити штраф, зазначений у постанові, або оскаржити її. Якщо особа не сплатить або не оскаржить постанову, надалі її буде скеровано до виконавчої служби, що надалі може призвести до накладення арешту на рахунки та майно.

Крім штрафу, за ігнорування повістки громадянин може зіткнутися із заходами впливу. Вони передбачені ст. 27 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

У цій статті йдеться про те, що в тому разі, якщо громадянин не виконує свої обов’язки під час мобілізації, зокрема, не з’являється за повісткою, то керівник ТЦК звертається до органів поліції, щоб таку особу затримали за адміністративне порушення і доправили до ТЦК.

Після цього органи поліції можуть прийти туди, де мешкає порушник, або зателефонувати йому. Якщо працівники поліції не можуть затримати громадянина, вони дають письмову відповідь про неможливість адмінзатримання та доставлення особи до ТЦК. Після цього керівник ТЦК надсилає вимогу до такої особи, в якій ідеться, що вона має з’явитися за повісткою.

Ця вимога теж надсилається “Укрпоштою”. Навіть якщо людина не отримає такого листа, наприклад, він повернеться назад за строками зберігання або людина відмовиться його отримати, – він вважатиметься врученим належним чином. За фактом, механізм такий самий, як і з врученням повісток.

Після того, як така вимога повертається до відправника, і особа не виконує покладені на неї обов’язки з’явитися за повісткою, відповідний орган ТЦК звертається до суду стосовно того, щоб такій особі тимчасово обмежили керувати транспортним засобом.

Романчук Микола

Recent Posts

Схожа на російську: з’явилось фото нової атомної супер-субмарини КНР

Фото, яке поширили в китайських соціальних мережах, а згодом і в X (колишній Twitter) дає…

9 хв. ago

Просто шок: чоловік змусив 12-річну дівчинку вжити наркотик та згвалтував її

У Києві за згвалтування 12-річної дівчинки 42-річного чоловіка засудили до 14 років позбавлення волі. Про це повідомляє прес-служба Київської…

14 хв. ago

РФ перевозить все більше нафти тіньовим флотом – Financial TImes

Із 2023 року потужність Москви з транспортування нафти на старих незастрахованих суднах зросла на 70%.…

29 хв. ago

Ердоган знову принизив Путіна

Російські металургійні компанії, які вже зіткнулися з різким падінням експорту через санкції, отримали новий удар.…

44 хв. ago

Економічне бронювання відкладуть: від чого залежатиме рішення

В Україні може продовжитися практика економічного бронювання від мобілізації. Це питання можуть вирішити наприкінці 2024…

59 хв. ago

Назвали знаки Зодіаку, яким тригон Марса, Сатурна та Сонця принесе неймовірну удачу

Ми вийшли з коридору затемнень і хоча його дія зберігаєтеся ще кілька тижнів після нього,…

1 годину ago