Дістануть всіх: ТЦК попереджає ухилянтів про серйозні наслідки

В Україні розгортається нова хвиля мобілізації, і цього разу Територіальні центри комплектування (ТЦК) вирішили діяти безкомпромісно. Якщо ви думали, що можете сховатися від призову, то настав час переглянути свої плани. ТЦК заявляє: “Дістанемо всіх”, погрожуючи ухилянтам серйозними наслідками.

За останніми повідомленнями, представники ТЦК активно проводять рейди в громадських місцях, намагаючись виявити тих, хто уникає виконання свого громадянського обов’язку. Від торгових центрів до парків — жодне місце не є безпечним для тих, хто намагається сховатися.

Методи, що викликають питання

Дехто може сказати, що така рішучість є похвальною в умовах війни. Але чи не переходить вона межу? Є численні повідомлення про те, що військові комісари зупиняють громадян на вулицях, вимагають документи і навіть вдаються до погроз. Чи це законно? Чи це морально?

Багато українців задаються питанням, чи не стає країна заручником власних методів мобілізації. Якщо громадяни відчувають себе переслідуваними, чи можна очікувати від них патріотизму та бажання захищати батьківщину?

Наслідки для ухилянтів

ТЦК попереджає, що ухиляння від мобілізації не залишиться безкарним. За словами представників центру, на тих, хто ігнорує повістки, чекають серйозні правові наслідки, включаючи кримінальну відповідальність. Але чи дійсно це найкращий шлях мотивувати людей до служби?

Громадська реакція

У соціальних мережах вибухнув справжній шторм. Деякі користувачі підтримують жорсткі заходи, стверджуючи, що в умовах агресії кожен повинен зробити свій внесок у захист країни. Інші ж вважають такі методи неприйнятними, наголошуючи на порушенні прав людини та громадянських свобод.

“Це не мобілізація, а полювання на відьом”, — пише один з користувачів. “Як можна очікувати патріотизму, коли з людьми поводяться як зі злочинцями?” — додає інший.

Позиція експертів

Правозахисники висловлюють занепокоєння щодо законності дій ТЦК. Вони нагадують, що навіть в умовах воєнного стану держава зобов’язана дотримуватися правових норм і поважати права своїх громадян.

“Мобілізація має відбуватися відповідно до законодавства, з повагою до гідності та прав людини. Примусові методи та погрози лише підривають довіру до влади та деморалізують суспільство”, — зазначає відомий правозахисник.

Що далі?

Ситуація стає дедалі напруженішою. Якщо влада не перегляне свої методи і не знайде більш ефективних та гуманних способів залучення громадян до служби, це може призвести до серйозних соціальних наслідків. Недовіра, страх і невдоволення — не ті інструменти, які допоможуть у зміцненні обороноздатності країни.

Романчук Микола

Recent Posts

Нові правила вручення повісток поштою: рішення Кабміну та пояснення адвокатів

Через зміни в законодавстві, повістка в поштовій скриньці тепер може опинитися у кожного військовозобов'язаного громадянина України. Постановою…

2 хв. ago

Солдати КНДР можуть вступити у війну: “10 тисяч підготовлених військових”

Останнім часом з'явилися повідомлення, що кілька тисяч солдатів з КНДР проходять підготовку в росії. Це…

6 хв. ago

Маєток на колесах: представлено великий і розкішний автодім за $750 000 (фото)

У США презентували дім на колесах Renegade XL. Він є одним із найбільших та найрозкішніших…

14 хв. ago

Німеччина кардинально перегляне військову допомогу для України, – Bild

Німеччина планує новий пакет військової допомоги Україні, але обмежує постачання важкої техніки За повідомленням видання Bild, яке…

18 хв. ago

Шанувальниця Адель хотіла заощадити на житлі, їй довелося спати у наметі зі 180 незнайомцями (фото)

Палка шанувальниця творчості британської співачки Адель приїхала на її концерт у Мюнхені (Німеччина), спокусившись на дешеве…

23 хв. ago

Чи раді поляки українським чоловікам призовного віку: відповідь соціологів

Дві третини (67%) громадян Польщі підтримують ідею повернення українських чоловіків мобілізаційного віку, які перебувають у Польщі, до України.…

41 хв. ago