Як українські біженці впливають на економіку ЄС?

Масштабна міграція українців до країн Європейського Союзу, викликана повномасштабним російським вторгненням, справила несподіваний позитивний вплив на економіку країн, що приймають.

Як пише латвійське видання lsm.lv, незважаючи на значні витрати на підтримку біженців, які за оцінками МВФ становили 30-37 млрд євро, українці суттєво стимулюють економічну активність у ЄС.

За даними Національного банку України, щомісяця українці витрачають за кордон до 2 мільярдів доларів. Ці кошти вливаються в економіку ЄС через різні канали: споживчі витрати, оренду житла, банківські операції та легальне працевлаштування із подальшою сплатою податків.

Сезонні роботи у Європі

Найбільший вплив відчувається у країнах, які прийняли найбільшу кількість українців. Польща та Німеччина лідирують за обсягом безготівкових платежів українських біженців. У Чехії, де працевлаштовано майже 90% працездатних українців, надходження до бюджету від їхньої діяльності вже перевищують витрати майже вдвічі.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оцінює додатковий внесок українських біженців у щорічне зростання ВВП Чехії, Польщі та Естонії на рівні 1,2%, а для Угорщини, Латвії, Словаччини, Литви та Румунії – близько 0,8%. Навіть у Великій Британії цей показник досягає 0,2%.

Тобто українські біженці не тільки не стали тягарем для економіки ЄС, а й активно сприяють її зростанню, компенсуючи негативні наслідки пандемії COVID-19 та інфляції.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

7 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

16 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

29 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

39 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

52 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago