Мобілізація до 25 років: коли почнуть призивати юнаків

В Україні тисячі молодих людей до 25 років, які мають статус “обмежено придатних у воєнний час”, все ще можуть бути мобілізовані. Незважаючи на те, що їхні здорові однолітки, які не підходять за віком, не підлягають заклику. Закон може змінитися, але поки що все залишається як є.

Ось приклад: Вадим та Руслан Ящуков, 19-річних близнюків, були затримані під час риболовлі у Чернівецькій області. Їхній мамі сказали, що хлопців відпустять наступного дня, але зрештою відпустили лише одного.

Вадима, який має проблеми з серцем і статус “обмежено придатного”, відправили на навчання до армії, хоча за ідеєю він не мав потрапити під мобілізацію.

Мобілізація авто для ЗСУ, скріншот: Facebook

Чому так відбувається?

Закон дозволяє переводити “обмежено придатних” до списку військовозобов’язаних, тобто тих, кого можна мобілізувати. До того ж, нещодавно змінилися правила військової медицини: хвороби, які раніше виключали службу, тепер можуть не вважатися перепоною.

На початку серпня з’явився законопроект, який може змінити ситуацію та заборонити мобілізацію таких хлопців до 25 років. Він уже пройшов перший етап розгляду в комітеті, але ще чекає голосування у Верховній Раді. Міноборони та генштаб проти цього законопроекту.

Тим часом мами молодих призовників об’єдналися у Telegram-спільноту, щоб боротися за своїх синів. Вони пишуть звернення депутатам та чиновникам, сподіваючись на зміни.

Одна з мам Олена розповіла, що її 23-річного сина затримали на блокпосту в Карпатах. Незважаючи на поганий зір та статус “обмежено придатного”, його визнали придатним для служби та відправили на полігон. Олена каже, що синові було складно, і навіть коли він намагався скаржитися, чув лише глузування.

Мобілізація

Що кажуть депутати та чиновники?

Історій, подібних до цих, багато, але точна кількість тримається в секреті. Генштаб та Міноборони відхилили всі запропоновані законопроекти, які могли б вирішити проблему з мобілізацією “обмежено придатних” до 25 років.

Міноборони вважає, що деякі громадяни використовують статус “обмежено придатного”, щоб уникнути служби, і розширення списку тих, хто може бути звільнений, зменшить мобілізаційний ресурс.

Депутати критикують Міноборони за затягнуте обговорення, називаючи його “верхом цинізму” . Вони кажуть, що правила треба міняти, а не робити крайніми “обмежено придатними” хлопцями. Є навіть пропозиції знизити мобілізаційний вік до 18 років, але поки що це лише обговорення.

5 серпня комітет схвалив новий законопроект, який не тільки забороняє мобілізацію «мало придатних» до 25 років, але й дозволяє демобілізувати тих, хто вже служить. Цей законопроект тепер чекає на розгляд у Верховній Раді.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Коли це станеться?

Засідання Верховної Ради відновляться наприкінці серпня, і перше, ймовірно, буде 20 числа. На цьому засіданні обговорюватимуть “церковний закон”, а законопроект про мобілізацію розглянуть того ж тижня. Але поки що не ясно, чи будуть на засіданні представники Міноборони та генштабу.

Для батьків, які переживають своїх синів, час критичний. Багато хто з них зараз вступає до магістратури чи аспірантури, і без оновлених військово-облікових документів їх не приймають до університетів.

Мами повідомляють, що у хлопців і дівчат виникають проблеми з оновленням обліку через онлайн-системи, особливо з деокупованих територій. Тому їм доводиться звертатися до ТЦК, що утруднено до ухвалення законопроекту.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

19 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

21 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

22 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

33 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

35 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

36 хв. ago