Дожилися: Українців почали карати штрафами за розмови

Українцям можуть загрожувати штрафи за поширення неправдивих чуток, що можуть спричинити паніку серед населення або порушення громадського порядку, згідно з положеннями статті 173-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Про це розповів адвокат і магістр права Євген Буліменко у коментарі РБК-Україна.

Експерт пояснив, що такі дії підпадають під адміністративну відповідальність, яка передбачає штраф у розмірі від 170 до 255 гривень. Важливою умовою для притягнення до відповідальності є усвідомлення особою того, що її дії можуть викликати паніку або порушення громадського порядку.

Судова практика у подібних справах

За словами адвоката Буліменка, суди часто ухвалюють рішення про закриття справ за відсутністю події або складу адміністративного правопорушення, або ж звільняють особу від відповідальності у зв’язку із закінченням строку накладення стягнення. Проте є випадки, коли суди призначають штрафи.

Наприклад, Артемівський міськрайонний суд Донецької області у справі №219/636/21 визнав особу винною у поширенні неправдивих чуток у соціальній мережі Facebook, призначивши їй штраф у розмірі 170 грн.

Кам’янка-Бузький районний суд Львівської області у справі №446/1635/23 також визнав особу винною за розміщення неправдивого та образливого оголошення щодо фізичної особи та навчального закладу, наклавши штраф у розмірі 170 грн.

Голосіївський районний суд міста Києва у справі №752/9830/24 виніс попередження особі, яка поширювала неправдиві чутки через фейковий акаунт у Telegram.

Ольга Степанова

Recent Posts

Нідерланди хочуть відмовитись від міграційних правил Євросоюзу

Уряд Нідерландів повідомив Єврокомісію про намір відмовитись від дотримання міграційних правил Європейського Союзу. Про це заявила Міністерка…

5 хв. ago

Вбивця здоров’я: яку популярну олію не можна використовувати для смаження

Коли справа доходить до смаження, вибір правильної олії для смаження має вирішальне значення як для…

9 хв. ago

В Україні не лишилося людей без психічних розладів, – експерт

В Українській державі на сьогодні не залишилося людей, яких би не торкнулися психічні розлади. Серія…

15 хв. ago

Експерт  розказав, чому Путін не спішить відбивати Курщину

Зараз активні бойові дії відбуваються на двох ділянках фронту – в Курській області країни-агресорки Росії та в…

22 хв. ago

12-річний хлопчик «здолав» 200-кілограмового ведмедя, щоб урятувати життя батька

У США 12-річний Оуен Бейєрман врятував свого батька Раяна під час полювання від нападу величезного…

23 хв. ago

Кейт Міддлтон повернулася до роботи після лікування від раку

Принцеса Уельська Кейт Міддлтон вперше після завершення лікування від раку повернулася до виконання своїх обов'язків. Вона провела…

34 хв. ago