Ціни на воду злетіли в багатьох містах: хто наказав дерти більше грошей

В Україні місцева влада отримала право самостійно регулювати тарифи на водопостачання та водовідведення, ігноруючи центральні рішення НКРЕКУ.

Про це повідомив Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг, який висловився в ефірі Еспресо та в Telegram.

За словами експерта, багато міст та населених пунктів приймають рішення про підвищення тарифів на воду на місцевому рівні, не підкоряючись рекомендаціям національного регулятора. Це призводить до значних змін у цінах на воду по всій країні.

“Тарифи на воду в більшості випадків піднімають органи місцевого самоврядування. Централізованого рішення НКРЕКУ про підняття тарифів на водопостачання сьогодні немає. Тобто зараз є містечкові рішення щодо підняття тарифів на водопостачання. Оскільки у нас розділена система прийняття рішень водоканалів .Тільки міста, які мають населення понад 100 тис. громадян, що підпорядковуються рішенню НКРЕКУ, решта приймають рішення на місцевому рівні”, – каже Попенко.

Наприклад, на Хмельниччині місто Славута планує збільшити тариф на воду та водовідведення на 26,3%, що підніме його до 78,05 грн за кубометр.

У Коцюбинському, поряд із Києвом, ціна за кубометр води може зрости на 69,5%, досягнувши 60,8 грн.

Лічильники води / фото: скріншот Youtube

В інших містах, таких як Покров у Дніпропетровській області, передбачається різке збільшення тарифу до 130,68 грн. за кубометр, що становить зростання на 255%.

“Також десь на такому рівні піднімуть тарифи місцевих водоканалів у Нікополі та Марганці. У Чернівцях з червня тариф на воду збільшили з 27,91 до 44,3 грн. за кубометр. Або на 58,7%”, – ділиться експерт.

Попенко також зазначив, що такі рішення місцевої влади викликають побоювання серед споживачів, особливо в умовах, коли тарифи в деяких українських містах перевищують ціни на водопостачання у більшості польських міст, де якість води із крана значно вища.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

8 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

21 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

31 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

43 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

59 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

59 хв. ago