Мобілізація жінок в Україні: у ТЦК повідомили, кого можуть призвати у ЗСУ

В Україні продовжується мобілізація – і лави ЗСУ активно поповнюють жінки. У ТЦК повідомили, хто з українок може приєднатися до армії для боротьби з російськими окупантами.

Представниця ТЦК Лариса Козак пояснила, які категорії українок можуть бути мобілізовані до лав ЗСУ. Вказано, що наразі жінки служать лише за власним бажанням, за законом їх не можуть примусити. Серед захисниць багато тих, у кого є профільна освіта, а також військовозобов’язаних.

“У нас є військовозобов’язані жінки – це ті, що мають відповідну медичну-фармацевтичну освіту. Є перелік посад, визначений наказом Міністерства оборони щодо професій, які підлягають постановці на облік, але він виключно добровільний”, – підкреслила Козак.

За словами посадовиці, військовозобов’язані жінки-медики мають перебувати на військовому обліку. Проте у відповідному законі  зазначено, що будь-який вид служби можливий виключно на добровільних засадах.

Оновлення даних у ТЦК

Юрист Андрій Корбецький наголосив, що військовозобов’язаним громадянкам України потрібно стати на облік та пройти ВЛК для визначення придатності до служби. Йдеться про тих, у кого медична або фармацевтична освіта. Якщо дані у ТЦК оновлено не буде, для жінок передбачено штрафи – аналогічно, як і для чоловіків. Їх розмір коливається від 17 до 25,5 тис. грн.  Також можливе покарання у вигляді обмеження керування авто.

За законом, у вказаних категорій жінок залишається право на перетин кордону. Відомо, що зараз бойові завдання на фронті виконують понад 10 тисяч жінок. Загалом у ЗСУ служать понад 67 тисяч жінок, більшість з яких – військовослужбовиці, і лише 19 тисяч – цивільні особи.

Ольга Степанова

Recent Posts

Одна з країн ЄС позбавила тимчасового захисту майже чверть мільйона українців

У Німеччині різко зменшилась кількість українців, які перебувають під тимчасовим захистом в країні. Про це…

6 години ago

Хвороба Лайма обзавелася союзником: кліщі почали поширювати нове небезпечне захворювання

Бабезіоз, паразитарне захворювання, що передається кліщами, стає дедалі поширенішим, викликаючи побоювання поряд з більш відомою…

6 години ago

Керівництво ТЦК на Прикарпатті погоріло на хабарях: скільки брали за свої “послуги”

Заступника керівника Івано-Франківського обласного територіального центру комплектування (ОТЦК) упіймали на хабарі. Також було викрито на…

6 години ago

“Дуже небезпечні”: у Defense Express порахували, скільки ракет Іран міг передати РФ

Іран, ймовірно, передав Росії понад 200 ракет дальністю понад 80 км. З такою системою наведення…

6 години ago

“Кримінальний авторитет” зі Сміли, який побив військового, оголошений у розшук

"Кримінальному авторитету" Вадиму Долотенку, який побив військового в Смілі, оголосили про підозру. Про це повідомляє пресслужба Офісу…

6 години ago

Чи загрожує киянам надходження забрудненої води: у “Київводоканалі” дали відповідь

У центрі уваги забруднена вода, яка днями може досягнути Київської області. Якість води, яка подається у…

7 години ago