Додаток Резерв+ не підтягує дані мільйона пільговиків від мобілізації: доведеться йти до ТЦК

Резерв+ отримує дані з реєстру Оберіг, де є інформація про призовників, військовозобовʼязаних і резервістів – але він не взаємодіє або діє некоректно з деякими соціальними базами

Застосунок Резерв+ працює з певними обмеженнями, а саму ідею цифровізації мобілізації в Україні вдалося втілити не до кінця. Зокрема, застосунок не підтягує зараз і навряд чи підтягне далі деякі персональні, які підтверджують право на відстрочку від служби. Це стосується понад мільйона українських чоловіків.

Як пише Forbs, більшість із них висвічуватимуться у статусі “придатний і на обліку”, хоча насправді вони мають відстрочку. А все тому, що реєстру Оберіг не має звідки забрати дані посвідчень пільговиків.

Роман Ланський, співзасновник GovTech-компанії Strimco пояснив виданню, що цим чоловікам все одно доведеться оновлювати дані фізично в ТЦК. І ц перелік потрапили понад мільйон військовозобов’язаних з правом на відстрочку

“Люди з інвалідністю І, II, III груп не підлягають загальній мобілізації відповідно до нового закону №3633-IX від 11 квітня 2024 року. Те саме стосується багатодітних батьків із трьома або більше дітьми. Осіб з інвалідністю в Україні близько 3 млн, згідно з останніми оцінками Мінсоцполітики. Чоловіків призовного віку з них – близько мільйона. Але навіть якщо й менше, також отримують відстрочку від служби приблизно 120 000 багатодітних батьків і стільки ж тих, хто доглядає за дитиною або дорослим з інвалідністю”, – зазначив Ланський. 

На питання, чому Резерв+ не підтягує інформацію про відстрочку пільговиків від мобілізації, він пояснив, що застосунок отримує дані з реєстру Оберіг, де знаходиться інформація про призовників, військовозобовʼязаних і резервістів. Також реєстр вже взаємодіє з іншими державними базами даних, і туди підтягується інформація, наприклад, з Міносвіти та прикордонної служби. Однак інформація про статус людини з інвалідністю або багатодітного батька знаходиться в іншій системі – Єдиній інформаційній системі соціальної сфери (ЄІССС). Нею завідує Мінсоцполітики, а Оберіг і Резерв її “не бачать”

“ЄІССС наразі у світі українських державних реєстрів існує дещо окремо, взаємодіючи з частиною, але не з усіма іншими державними інформаційними системами. Відповідно цим категоріям пільговиків, які мають відстрочку від служби, доведеться йти у ТЦК, щоб особисто оновити інформацію і підтверджувати свій статус паперовими довідками”, – пояснив програміст. 

Видання зазначає, що ЄІССС – це система, яка має централізувати всі процеси в соціальній сфері. У її складі – Єдиний соціальний реєстр (з інформацією про більш ніж 6 млн громадян – отримувачів різних видів соцпідтримки), Реєстр надавачів та отримувачів соціальних послуг, ще кілька реєстрів, підсистем, які автоматизують призначення та виплату найпоширеніших видів соцдопомоги. Поступово ЄІССС поглинає різні старі реєстри та бази даних Мінсоцполітики, як-от: Централізований банк даних з проблем інвалідності (ЦБІ), реєстр багатодітних. Проте наразі це окремі рішення, і дані по одній людині часто дублюються в кількох системах.

Зараз усі ці реєстри та підсистеми намагаються синхронізувати в ЄІССС. Але реєстри у її складі часто неповні та “брудні”:  йдеться про вторинні дані, первинне джерело яких – паперова довідка, а потім інформація вводилася з неї в систему вручну. Але держслужбовці часто помиляються, плутають або взагалі не вносять інформацію в електронний реєстр.

Але поки ця система не працює, близько 6 млн українців, які мають право на різні пільги, мусять бігати по кабінетах і носити довідки. З них понад мільйон – це чоловіки військовозобов’язаного віку. І в результаті їм теки доведеться йти до ТЦК. 

Що може Резерв+

Раніше ми повідомляли, що якщо військовозобов’язаний не прийшов до ТЦК протягом 10 днів після отримання повістки, то представники ТЦК та СП можуть подати до суду на блокування банківських карток. Фактично людина свідомо порушила мобілізаційне законодавство, тому її можуть покарати. Також Інформатор писав, що українцям, які вказали фейкові адреси у Резерв+, загрожує блокування рахунків. Адже поштове повідомлення, де проставлено відмітку про відсутність людини за адресою, яку вказала у Резерв+, вважається підтверджувальним документом про внесення неправдивих даних. І ТЦК відразу має право виносити постанову про накладення штрафу.

До застосунку Резерв+ додадуть можливість скерування на проходження ВЛК. Це зроблять для того, щоб розвантажити черги у ТЦК та СП, до яких можна буде не ходити особисто. Крім того, у Резерв+ з’явиться нова функція рекрутингу. Військовозобов’язані зможуть побачити, які є вакансії у підрозділах ЗСУ, й зможуть самостійно обрати, де служити. 

Нагадаємо, застосунок Резерв+ почне генерувати спеціальний QR-код про військово-облікові документи, який матимете таку ж юридичну силу, як і паперові документи. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Бачили навіть в Україні. Над Туреччиною пронісся яскравий зелений метеорит

У ніч проти 6 липня в небі над Туреччиною зафіксували яскравий зелений метеорит. Його бачили над Анкарою, Стамбулом, Бурсою,…

15 хв. ago

Що буде, якщо не взяти повістку та вчасно не сплатити штраф за ухиляння від призову

У Міністерстві юстиції роз’яснили, яким чином діятиме закон щодо тих, хто ухиляється від військового обліку та не…

19 хв. ago

В Ірані обрали президента – переміг Масуд Пезешкіян: що про нього відомо

В Ірані у другому турі президентських виборів, які пройшли 5 липня, переміг Масуд Пезешкіан, що обіцяв "відкрити…

3 години ago

Як мати молодший вигляд: універсальні правила макіяжу

З часом змінюється не лише світогляд, досвід та зовнішній вигляд людини, а й підхід до…

4 години ago

Чарівні створіння: учені пояснили, чому собаки пильно дивляться на людей

Люди й собаки тисячоліттями живуть пліч-о-пліч — за цей час вони встигли здобути репутацію найкращих друзів…

4 години ago

За яких умов військовозобов’язаний може відмовитися від проходження ВЛК

В Україні все частіше виникають ситуації, коли призовники стикаються з порушеннями під час проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).…

4 години ago