Адвокат Ростислав Кравець про тітушок у ТЦК: якщо це військові, то за законом мають бути у формі

Український адвокат, старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець вважає, що дії цивільних, які втручаються у мобілізаційні заходи, які проводять представники ТЦК та СП з правоохоронцями, є незаконними. Незалежно від того, йдеться про “тітушок” чи охоронні структури при військкоматах. На його думку, якщо це військовослужбовці, які виконують службові обов’язки, то вони не мають права перебувати в цивільному одязі.

В Україні зростає занепокоєння через велику кількість випадків залучення “тітушок” до бійок біля військкоматів. Ці цивільні особи, які діють на підтримку військових або правоохоронців, часто беруть участь у насильницьких сутичках з людьми, які протестують проти мобілізації.

“Об’єктивно і ймовірно, що цими цивільними можуть бути і ті ж співробітники роти охорони, які не носять військову форму, чи це ДФТГ – (добровольчі формування териториальної громади – ред.), які сформовані і знаходяться при військових частинах… Зазначу, що знаходження військовослужбовців у цивільній формі, протирічить статуту Збройних сил України”, – розповів Кравець.

Адвокат також додав, що аналіз відео конфлікту біля ТЦК в Одесі свідчить про ймовірне перевищення повноважень з боку його представників. Як зазначає адвокат, подібні випадки трапляються по всій країні, а правоохоронці не реагують належним чином, не втручаючись на території ТЦК і СП та не звільняючи незаконно затриманих осіб. Така бездіяльність лише погіршує ситуацію і може призвести до подальшого ескалації конфліктів.

“Вони [представники ТЦК та СП] не мають права силоміць когось утримувати. Вони такими повноваженнями не наділені – якимось чином обмежувати свободу пересування людини. Це можуть зробити виключно правоохоронні органи, представники ТЦК до таких органів не відносяться”, – прокоментував він.

Сутичка працівників ТЦК та медиків в Одесі

Нагадаємо, 11 червня в Одесі стався конфлікт між співробітниками ТЦК Київського району та бригадою швидкої допомоги. Медики приїхали за викликом у ТЦК, але їх не відпускали. У результаті між сторонами зав’язалася бійка. На одному з відео бійки, які поширилися в соцмережах, видно, як до одного медика ззаду підбігає чоловік у цивільному та б’є його по голові. А коли той падає на землю, інший молодик починає бити лікаря ногами та руками, поки його не відтаскують інші. 

Одеський ТЦК повідомив, що разом із правоохоронцями з’ясовують подробиці масової бійки. У повідомленні йдеться про “порушення громадського порядку на прилеглій території Київського РТЦК та СП м. Одеса”.

Співробітники медичних бригад “швидкої допомоги” Одеси розповіли свою версію бійки під територіальним центром комплектування (ТЦК) 11 червня. За словами медиків, військові не віддавали їм травмованого чоловіка та намагалися затримати. А ще місто може взагалі залишитися без швидкої, оскільки броні у медичних співробітників немає.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Однак, кому саме його інкримінують – медикам, військовим чи якимось третім особам – не уточнюють.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація замість інституту: кого із студентів можуть покликати вже з 1 липня

Ухвалений 18 травня 2024 року новий закон про мобілізацію вніс низку змін у процес призову.…

5 години ago

“Ходжу не так легко, як раніше”: Байден виправдався за провальні дебати з Трампом

Президент США Джо Байден звернувся до своїх прихильників після провальних дебатів з опонентом на виборах Дональдом Трампом.…

5 години ago

У РФ депутати “подружилися” з фейковим z-поетом, який видавав вірші нацистів за патріотичні

У РФ антивоєнні активісти створили фейковий акаунт вигаданого Z-поета Геннадія Ракітіна й опублікували під його…

5 години ago

Землю накрила потужна магнітна буря: як вберегтися від шкідливого впливу

У п'ятницю, 28 червня Землю "атакувала" потужна магнітна буря. Згідно з прогнозами метеорологів, її активність триватиме і…

6 години ago

Таємничий політ “літака Путіна” до США: з’явилася цікава деталь

Російський урядовий літак Іл-96-300ПУ авіакомпанії "Спеціальний літний загін "Росія" з бортовим номером RA-96019, у середу,…

6 години ago

Що зміниться у врученні повісток в липні

У липні закінчиться 60-денний термін, який надається військовозобов'язаним громадянам України на оновлення даних. Водночас з цим…

6 години ago