Тарифи на електроенергію в Україні будуть як у найбагатших країнах світу, – Попенко

Уряд має намір уже найближчим часом підвищити тариф на електроенергію для населення. Остаточної цифри ще немає, але в планах є підвищення до 3,5 грн/кВт-год. Якщо його підвищать таким чином, то за вартістю електроенергії для населення Україна наздожене такі європейські країни, як Норвегія, Угорщина та Сербія.

Такими міркуваннями поділився у своєму Telegram-каналі експерт у сфері ЖКГ Олег Попенко.

Отже, якщо кіловат-година для українців вартуватиме 3,5 грн, то це вже практично буде європейська ціна. Крім сербів, угорців та норвежців, аналогічну ціну за електрику платять і поляки. Щоправда, за умови, якщо їхнє місячне споживання не перевищує 175 кВт-год. Приблизно стільки ж споживає і 80% українських сімей.  

Проте в усіх цих країнах люди отримують значно вищі зарплати, ніж в Україні. А отже, виставляти нам таку саму ціну за електрику трохи некоректно.

“Таке підвищення тарифів призведе до того, що вартість електроенергії в Україні буде порівнянною або навіть вищою, ніж у деяких європейських країнах, таких як Норвегія, Сербія та Угорщина”, – каже Попенко.

У сербів, угорців та поляків зарплати утричі вищі за українські, а у Норвегії взагалі заробляють удесятеро більше, зауважив експерт. Отже Україні з її мінімалкою, яка дорівнює 165 доларів (після виплати податків) не варто було б тягатися в тарифах із європейськими країнами.

На сьогодні українці можуть за свою зарплату купити найменшу кількість кВт-год серед усіх європейців. Це зветься енергетичною бідністю, і є одним із індикаторів бідності населення. Вже зараз багато українських сімей із останніх ресурсів оплачують комуналку. А дехто вже й бере кредити на те, щоб оплатити вартість комунальних послуг. А з новим тарифом багато сімей взагалі почнуть користуватись електроенергією лише дозовано – погодинно.

Та навряд чи такі міркування стануть на заваді українській владі, яка зараз думає, за які кошти відновлювати потрощену енергосистему. Отже тариф для населення, очевидно, зросте вже найближчим часом.

Ольга Степанова

Recent Posts

Новий закон про мобілізацію набув чинності: які основні зміни і кого вони стосуються

Сьогодні, 18 травня, в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Кому треба оновити дані в…

10 хв. ago

Кабмін затвердив нову форму військового квитка: що змінилось

Кабінет міністрів затвердив нову форму військово-облікового документа. Відповідна постанова уряду оприлюднена на сайті Кабміну. "Відповідно до нового…

19 хв. ago

Україна попросила США скасувати обмеження бити американською зброєю по Росії, — WSJ

Україна звернулася до адміністрації президента США Джо Байдена з проханням зняти обмеження на використання наданої американської зброї…

21 хв. ago

Вдруге за півроку: атакований дронами НПЗ у Туапсе призупинив роботу

У ніч на 17 травня на території Росії було атаковано нафтопереробний завод у місті Туапсе. Після цього…

22 хв. ago

Удар по “секретній” базі ППО: у Криму підтвердили смерть командира військової частини

На території тимчасово окупованого Кримського півострова загинув командир військової частини Олександр Кулаков з Алушти, який воював на…

24 хв. ago

Ще один російський НПЗ зупинив переробку нафти після успішної атаки українских дронів

Туапсинський НПЗ компіанії Роснєфть зупинив переробку нафти внаслідок пожежі, яка сталася після атаки безпілотних літальних…

15 години ago