Догралися в каральну мобілізацію: українці масово спустошують свої рахунки в банках

Якщо військовозобов’язаним громадянам України й далі погрожуватимуть санкціями, грошей у банках залишиться ще менше.

У січні поточного року українці зняли з банківських рахунків 27 млрд грн – це рекордне зняття заощаджень після введення в Україні воєнного стану 24 лютого 2022 року. Про це поінформували в Національному банку, пише видання Економічні новини.

Як ідеться у звіті Нацбанку, загальне падіння обсягу депозитів резидентів у банках становило 2,1%. Таким чином, загальна сума депозитів знизилася на 49,2 млрд грн і тепер становить 2,35 трлн грн. Статистика враховує депозитні вклади як населення, так і бізнесу.

У Нацбанку підкреслили показовий момент – депозити населення зменшилися в обсязі сильніше за вклади підприємців.

Можна припустити, що така реакція українців з’явилася внаслідок грудневих новин про новий законопроєкт про посилення мобілізації в нашій країні. Однією з санкцій для ухильників автори документа пропонують зробити обмеження доступу до банківських рахунків, тому громадяни просто переводять їх у готівку.

Нагадаємо, все залишене майно і рахунки чоловіків, які виїхали, будуть заарештовані. За словами адвоката Андрія Приходька, це станеться через норми нового законопроєкту про мобілізацію, ухваленого парламентом у першому читанні.

Щоб цього уникнути, чоловіки за кордоном повинні створити електронний кабінет або прийти в консульство, яке має право видавати повістки за розпорядженням ТЦК.

Приходько зазначив, що після отримання повістки чоловік має приїхати в Україну, навіть якщо живе за кордоном уже багато років, оскільки він має українське громадянство. В іншому разі суд може запровадити санкції, на це за законом дається 15 днів (зокрема й арешт коштів на банківських рахунках).

Ольга Степанова

Recent Posts

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

10 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

17 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

23 хв. ago

В Україну прийшов потужний циклон із півдня: прогноз погоди на 6 жовтня

У неділю, 6 жовтня, в Україні буде хмарно. Про це повідомляє Укргідрометцентр. Синоптики прогнозують, що дощів в Україні…

28 хв. ago

В Україні офіційно схвалено бронювання за гроші: скільки будуть брати

В Україні планують запровадити систему економічного бронювання, яка надасть окремим категоріям працівників можливість отримати відстрочку…

33 хв. ago

Черги на водійські права: чому українцям доводиться чекати місяцями на іспит

У сервісних центрах МВС спостерігається дефіцит екзаменаторів та нестача талонів на практичний іспит. Про це повідомив начальник…

43 хв. ago