Україна готується до останнього переведення годинників на зимовий час: що це означає

Восени цього року, в останню неділю жовтня, Україна, ймовірно, востаннє перейде на зимовий час. Верховна Рада 16 липня 2024 року прийняла відповідний закон, який підтримали 261 народний депутат. Наразі документ переданий на підпис президенту.

У пояснювальній записці до закону зазначається, що щорічне переведення стрілок годинника негативно впливає на здоров’я громадян, спричиняючи труднощі в адаптації до змін “літнього” та “зимового” часу. Такі “сезонні стрибки” порушують біологічні ритми людини, що може призводити до погіршення загального самопочуття.

Законодавці також підкреслюють, що відмова від сезонного переведення годинника відповідає світовій тенденції. Близько 140 країн світу або ніколи не використовували цей механізм, або вже відмовилися від нього. Натомість лише близько 60 країн досі практикують переведення часу, і то не завжди на всій території.

Проте 18 липня народний депутат від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко оприлюднив петицію проти скасування переведення годинників. Він вважає, що закон є “недоопрацьованим” і може негативно вплинути на ефективність співпраці з міжнародними партнерами. Петиція вже зібрала понад 25 тисяч підписів і тепер очікує на розгляд президентом.

Коли переведуть годинники на зимовий час

Що стосується практичних аспектів, то переведення годинників на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня — 27 числа. О 4:00 ранку стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад — на 3:00.

Ймовірно, це буде останнє таке переведення. Раніше українці двічі на рік змінювали час: восени на зимовий і навесні на літній. В останню неділю березня стрілки переводили на годину вперед.

Зимовий час відповідає другому часовому поясу (UTC+2), в якому розташована більшість території України. Літній час (UTC+3) був введений штучно і не відповідає природному часовому поясу регіону. Після скасування сезонного переведення годинників Україна залишиться в зимовому часі протягом усього року, що є більш природним для нашого географічного розташування.

Романчук Микола

Recent Posts

Риба перетвориться на небезпеку: чому після 50 років варто змінити раціон

Лікарі зазначають, що після 50 років організм погіршує засвоєння їжі, особливо якщо вона містить багато…

4 хв. ago

Неприємний сюрприз від “Ощадбанку”: як не потрапити в пастку

Клієнтів «Ощадбанку» може неприємно здивувати процедура договірного списання з рахунку, про що повідомив голова правління…

13 хв. ago

Оподаткування посилок з-за кордону: українців готують до великих змін

Гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський вважає, що запровадження податку на посилки з-за кордону до 150 євро…

22 хв. ago

Не забрав повістку за три дні – готуйся до наслідків: як працюватимуть нові правила

Кабінет Міністрів України вніс нові зміни до правил надання послуг поштового зв’язку, які стосуються доставки…

31 хв. ago

Найнебезпечніші косметичні процедури: що потрібно знати, перед операцією

Косметичні процедури стають все більш популярними, але деякі з них можуть нести значні ризики для…

42 хв. ago

Україну змушують визнати поразку у війні: які неприйнятні умови висувають

Росіяни в цілому готові на будь-що, запропоноване кремлівський диктатором Володимиром Путіним. Вони схвалять, як продовження…

51 хв. ago