Україна готується до останнього переведення годинників на зимовий час: що це означає

Восени цього року, в останню неділю жовтня, Україна, ймовірно, востаннє перейде на зимовий час. Верховна Рада 16 липня 2024 року прийняла відповідний закон, який підтримали 261 народний депутат. Наразі документ переданий на підпис президенту.

У пояснювальній записці до закону зазначається, що щорічне переведення стрілок годинника негативно впливає на здоров’я громадян, спричиняючи труднощі в адаптації до змін “літнього” та “зимового” часу. Такі “сезонні стрибки” порушують біологічні ритми людини, що може призводити до погіршення загального самопочуття.

Законодавці також підкреслюють, що відмова від сезонного переведення годинника відповідає світовій тенденції. Близько 140 країн світу або ніколи не використовували цей механізм, або вже відмовилися від нього. Натомість лише близько 60 країн досі практикують переведення часу, і то не завжди на всій території.

Проте 18 липня народний депутат від “Європейської солідарності” Олексій Гончаренко оприлюднив петицію проти скасування переведення годинників. Він вважає, що закон є “недоопрацьованим” і може негативно вплинути на ефективність співпраці з міжнародними партнерами. Петиція вже зібрала понад 25 тисяч підписів і тепер очікує на розгляд президентом.

Коли переведуть годинники на зимовий час

Що стосується практичних аспектів, то переведення годинників на зимовий час відбудеться в останню неділю жовтня — 27 числа. О 4:00 ранку стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад — на 3:00.

Ймовірно, це буде останнє таке переведення. Раніше українці двічі на рік змінювали час: восени на зимовий і навесні на літній. В останню неділю березня стрілки переводили на годину вперед.

Зимовий час відповідає другому часовому поясу (UTC+2), в якому розташована більшість території України. Літній час (UTC+3) був введений штучно і не відповідає природному часовому поясу регіону. Після скасування сезонного переведення годинників Україна залишиться в зимовому часі протягом усього року, що є більш природним для нашого географічного розташування.

Романчук Микола

Recent Posts

Starship Flight 5: SpaceX вперше в історії змогла посадити носій Super Heavy на стартовий майданчик

У неділю, 13 жовтня, SpaceX провела п'ятий тестовий запуск ракети Starship Flight 5 на орбіту. Він здійснювався…

1 хв. ago

У Рівному 14-річний юнак тікав від поліції на викраденому Mitsubishi Pajero (відео)

Схоже, що реаліті-шоу "Життя б'є ключем" отримало нового зірку. У Рівному 14-річний підліток вирішив, що…

13 хв. ago

Україна припустилася стратегічної помилки: Жданов про наслідки Курської операції

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що Україна зробила серйозний прорахунок після початку операції в Курській…

29 хв. ago

Масові облави ТЦК: перевірки військовозобов’язаних пройшли у п’яти областях України

В Україні розгортається нова хвиля перевірок військовозобов'язаних. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) разом…

36 хв. ago

Баварські котлети від шеф-кухаря: чому варто приготувати одразу велику порцію

Якщо ви думаєте, що знаєте все про м'ясні котлети, приготуйтеся бути приємно здивованими. Шеф-кухар Маркус…

54 хв. ago

У Росії під людьми обвалилася платформа під час зйомок фільму про “совєтського героя”

У Росії під час зйомок фільму "Василь Тьоркін" постраждали 15 людей. На них впала підлога…

1 годину ago