Масові облави ТЦК: перевірки військовозобов’язаних пройшли у п’яти областях України

В Україні розгортається нова хвиля перевірок військовозобов’язаних. Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) разом із поліцейськими активно проводять масові перевірки документів у громадських місцях. Дійшло до того, що на Закарпатті жінки напали на прикордонників, прийнявши їх за співробітників ТЦК.

У соціальних мережах ширяться відео, на яких військкоми зупиняють чоловіків та перевіряють їхні військово-облікові дані. Ситуація набирає обертів, і громадськість дедалі більше задається питанням: що відбувається?

Рейди ТЦК по Україні: що відомо

У неділю вранці, 13 жовтня, ТЦК розпочали обхід готелів у Хмельницькій області. Місцеві пабліки повідомляли про перевірку документів у чоловіків в “Арден палаці”, що у Сатанові.

ТЦК навідалися в готель у Сатанові Фото: Хмельницький LIVE

Напередодні у суботу рейди пройшли у закладах харчування, ТРЦ та магазинах Хмельницького.

Співробітників ТЦК у неділю помітили на одному з найбільших гірськолижних курортів України Буковелі та на автобазарі під Івано-Франківськом. Про це повідомило місцеве видання “Галка”. Наразі повідомлень про конфліктні ситуації немає.

ТЦК перевіряють документи на автобазарі під Івано-Франківськом Фото: galka.if.ua

Також місцеві повідомляють про рейди в ресторанах Яремче.

“Троє чи четверо працівників ТЦК і двоє поліцейських стали біля дверей. Хто в ресторан зайшов, той і пообідає і повечеряє заодно. Всі люди тут злегка схвильовані”, — розповів очевидець.

На Закарпатті на околицях села Крива у Тячівському районі жінки “озброївшись” камінням та палками напали на автомобіль прикордонників, бо подумали, що це їдуть працівники ТЦК. Про інцидент написало “Закарпаття 24”.

На Закарпатті жінки атакували прикордонників Фото: Скриншот

Пресслужба Мукачівського прикордонного загону повідомила, що на відео, яке з’явилося у мережі, справді службове авто прикордонників, яке прямувало до місця несення служби.

Фото: Скриншот

“Ситуацію було локалізовано шляхом проведення роз’яснювальної роботи та доведення вимог законодавства з прикордонних питань”, — розповіла речниця пресслужби.

У суботу, 12 жовтня, у Львові з криками “Ганьба!” вигнали ТЦК з весілля у ресторані “Соната”. За словами очевидців, люди у військовій формі та прикритим обличчями намагалися “заламати” чоловіка.

Фото: Скриншот

У Львівському обласному ТЦК зазначили, що в Україні відбуваються заходи з мобілізації військовозобов’язаних громадян. Тому військовослужбовці ТЦК спільно з поліцією проводять оповіщення громадян щодо військового обліку.

“Закликаємо громадян дотримуватися усіх норм чинного законодавства. На прохання представників ТЦК та СП чи працівників правоохоронних органів надати для перевірки військово-облікові документи, реагувати коректно. За перешкоджання їхній роботі передбачена адміністративна відповідальність”, — заявив начальник Львівського ОТЦК та СП, полковник Денис Сахацький.

Висновок: чи є межа між безпекою та свавіллям?

Поки що офіційних коментарів від Міністерства оборони чи інших державних органів не надходило. Громадськість залишається в невіданні, а соціальні мережі наповнюються все новими відео та свідченнями.

У країні, яка переживає складні часи, важливо знайти баланс між забезпеченням безпеки та повагою до прав громадян. Інакше ризикуємо опинитися в ситуації, де межа між законними діями та свавіллям повністю зітреться.

Романчук Микола

Recent Posts

У Кремлі відповіли на погрозу атакувати Санкт-Петербург

У Росії відреагували на слова колишнього начальника Генерального штабу Польщі про миттєву відповідь на можливе…

3 хв. ago

Погрожував ламати через коліно: “Асгард” звинуватив радника командувача Павлюка в приниженні бійців

Бійці "Асгарду" звинуватили координатора проєкту "ОЧІ" Олександра Дмітрієва на прізвисько "Тихоход" у втручанні в роботу…

6 хв. ago

Жінка помітила крихітного “єдинорога”, який спостерігав за нею (фото)

Анна Фагерхольм із Фінляндії працювала на полі для гольфу в понеділок, 7 жовтня, коли помітила…

17 хв. ago

На блокпостах посилять перевірки: що потрібно мати при собі

Юристи сервісу "Консультант" роз'яснили важливі деталі щодо обшуку автомобілів на блокпостах під час мобілізації. Вони…

21 хв. ago

Виплата пенсій в Україні призупиняється: названо офіційні причини

Пенсійний фонд нагадує умови припинення та поновлення виплати пенсії. Про це йдеться в матеріалі портала Стіна. Виплату пенсії…

25 хв. ago

Школярів годуватимуть за новими правилами

Учні початкових класів в Україні тепер матимуть право на безкоштовне харчування у школі. Це рішення…

35 хв. ago