Яких яєць краще не купувати в магазині: про це має знати кожен

Яйця – це доступний і корисний продукт, який є в холодильнику кожної української родини. Тому вкрай важливо знати, які яйця варто купувати, а які краще залишити на прилавку, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, оскільки недотримання елементарних правил під час вибору та зберігання продукту може мати негативні наслідки. Розповідаємо, які є категорії яєць, які купувати не варто, як швидко перевірити свіжість продукту.

Які бувають категорії яєць: у чому їх різниця

Згідно з державним стандартом, яйця поділяються на категорії та класи. Ця класифікація залежить від ваги продукту й терміну його зберігання. Зазвичай виробник зазначає таку інформацію на пакованні чи у вигляді штампа на самому яйці.

За терміном зберігання яйця діляться на:

  • дієтичні (Д) – зберігаються до 7 днів;
  • столові (С) – не більше 25 днів;
  • столові охолоджені (С) – не більше 90 днів.

За масою яйця класифікуються на:

  • дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
  • друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
  • перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
  • добірні (В) –  від 73 г.

Найчастіше на прилавках магазинів зустрічаються яйця з маркуванням СО – столове яйце вищої категорії чи С1 і С2 – столові яйця першої та другої категорій.

Які яйця не варто купувати: на що потрібно звертати увагу

  • якщо поверхня шкарлупи забруднена;
  • з дефектами поверхні – порушена цілісність шкарлупи;
  • харчові неповноцінні та технічні яйця (з непрозорим вмістом, з пліснявими плямами, засохлим жовтком тощо);
  • з різким запахом сірководню;
  • якщо на яйцях чи пакованні відсутня інформація про категорію і термін придатності.

Як перевірити свіжість яєць: чотири прості методи

  • Опустіть у воду. Якщо опустити яйце до ємності з водою і воно лежатиме на дні в горизонтальному положенні, про свіжість можна не перейматися. Коли повністю піднялося на поверхню, воно зіпсоване.
  • Потрусіть. Візьміть яйце в руку, прикладіть до вуха й легенько потрусіть. Якщо жодних сторонніх звуків немає, можна сміливо купувати. Якщо ж почуєте хлюпання, не варто брати такий продукт, він може бути зіпсованим.
  • Перевірте білок і жовток. У такий спосіб яйця можна перевірити вже після купівлі. Обережно розбийте яйце на тарілку і придивіться до нього. Якщо форма жовтка не порушена, опукла та щільна, а білок в’язкий і пружний – яйце свіже. Якщо жовток з білком розтікаються – яйце зіпсоване. Такі яйця не варто їсти, можна отруїтися.
  • Перевірте дату пакування. Все ж необхідно нагадати, що дату пакування треба перевіряти. Це гарантуватиме, що продукт залишатиметься свіжим упродовж вказаного терміну придатності, якщо не порушувати умови зберігання.
Ткаченко Валентина

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

6 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

15 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

28 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

38 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

51 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago