Яких яєць краще не купувати в магазині: про це має знати кожен

Яйця – це доступний і корисний продукт, який є в холодильнику кожної української родини. Тому вкрай важливо знати, які яйця варто купувати, а які краще залишити на прилавку, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, оскільки недотримання елементарних правил під час вибору та зберігання продукту може мати негативні наслідки. Розповідаємо, які є категорії яєць, які купувати не варто, як швидко перевірити свіжість продукту.

Які бувають категорії яєць: у чому їх різниця

Згідно з державним стандартом, яйця поділяються на категорії та класи. Ця класифікація залежить від ваги продукту й терміну його зберігання. Зазвичай виробник зазначає таку інформацію на пакованні чи у вигляді штампа на самому яйці.

За терміном зберігання яйця діляться на:

  • дієтичні (Д) – зберігаються до 7 днів;
  • столові (С) – не більше 25 днів;
  • столові охолоджені (С) – не більше 90 днів.

За масою яйця класифікуються на:

  • дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
  • друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
  • перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
  • добірні (В) –  від 73 г.

Найчастіше на прилавках магазинів зустрічаються яйця з маркуванням СО – столове яйце вищої категорії чи С1 і С2 – столові яйця першої та другої категорій.

Які яйця не варто купувати: на що потрібно звертати увагу

  • якщо поверхня шкарлупи забруднена;
  • з дефектами поверхні – порушена цілісність шкарлупи;
  • харчові неповноцінні та технічні яйця (з непрозорим вмістом, з пліснявими плямами, засохлим жовтком тощо);
  • з різким запахом сірководню;
  • якщо на яйцях чи пакованні відсутня інформація про категорію і термін придатності.

Як перевірити свіжість яєць: чотири прості методи

  • Опустіть у воду. Якщо опустити яйце до ємності з водою і воно лежатиме на дні в горизонтальному положенні, про свіжість можна не перейматися. Коли повністю піднялося на поверхню, воно зіпсоване.
  • Потрусіть. Візьміть яйце в руку, прикладіть до вуха й легенько потрусіть. Якщо жодних сторонніх звуків немає, можна сміливо купувати. Якщо ж почуєте хлюпання, не варто брати такий продукт, він може бути зіпсованим.
  • Перевірте білок і жовток. У такий спосіб яйця можна перевірити вже після купівлі. Обережно розбийте яйце на тарілку і придивіться до нього. Якщо форма жовтка не порушена, опукла та щільна, а білок в’язкий і пружний – яйце свіже. Якщо жовток з білком розтікаються – яйце зіпсоване. Такі яйця не варто їсти, можна отруїтися.
  • Перевірте дату пакування. Все ж необхідно нагадати, що дату пакування треба перевіряти. Це гарантуватиме, що продукт залишатиметься свіжим упродовж вказаного терміну придатності, якщо не порушувати умови зберігання.
Ткаченко Валентина

Recent Posts

Чи можуть парфуми завдати шкоди здоров’ю: вчені зробили неочікувану заяву

Аромат улюблених парфумів може створювати настрій, викликати приємні спогади та підкреслювати індивідуальність. Але у їхньому…

6 години ago

Мінус половина пенсії: кому зріжуть виплати після індексації, вже починаючи з березня

Починаючи з березня 2025 року в Україні пенсії можуть бути зменшені до 50%, незважаючи на…

6 години ago

Потрібно переоформити документи: “Газмережі” застерегли споживачів від неприємностей

Побутовим споживачам газу необхідно здійснити обов'язкову процедуру, щоб уникнути можливих непорозумінь з платіжками та іншими…

6 години ago

Мобілізація їх не торкнеться: кого з українців не чіпатиме ТЦК

В Україні триває загальна мобілізація, проте деякі категорії громадян можуть бути звільнені від обов’язкової служби.…

6 години ago

Не розженешся: водіям підготували неприємний “сюрприз” на дорогах

З 24 березня 2025 року на автомобільних дорогах України запрацюють додаткові 40 комплексів автоматичної фіксації…

7 години ago

Кому не пощастить найбільше: у яких регіонах не буде весняних канікул у 2025 році (список)

В Україні різняться дати весняних канікул у школах, зважаючи на воєнний стан і особливості навчального процесу.…

7 години ago