Яких яєць краще не купувати в магазині: про це має знати кожен

Яйця – це доступний і корисний продукт, який є в холодильнику кожної української родини. Тому вкрай важливо знати, які яйця варто купувати, а які краще залишити на прилавку, щоб не нашкодити своєму здоров’ю, оскільки недотримання елементарних правил під час вибору та зберігання продукту може мати негативні наслідки. Розповідаємо, які є категорії яєць, які купувати не варто, як швидко перевірити свіжість продукту.

Які бувають категорії яєць: у чому їх різниця

Згідно з державним стандартом, яйця поділяються на категорії та класи. Ця класифікація залежить від ваги продукту й терміну його зберігання. Зазвичай виробник зазначає таку інформацію на пакованні чи у вигляді штампа на самому яйці.

За терміном зберігання яйця діляться на:

  • дієтичні (Д) – зберігаються до 7 днів;
  • столові (С) – не більше 25 днів;
  • столові охолоджені (С) – не більше 90 днів.

За масою яйця класифікуються на:

  • дрібні (М) – від 35 до 44,9 г;
  • друга категорія (2) – від 45 до 52,9 г;
  • перша категорія (1) – від 53 до 62,9 г;
  • добірні (В) –  від 73 г.

Найчастіше на прилавках магазинів зустрічаються яйця з маркуванням СО – столове яйце вищої категорії чи С1 і С2 – столові яйця першої та другої категорій.

Які яйця не варто купувати: на що потрібно звертати увагу

  • якщо поверхня шкарлупи забруднена;
  • з дефектами поверхні – порушена цілісність шкарлупи;
  • харчові неповноцінні та технічні яйця (з непрозорим вмістом, з пліснявими плямами, засохлим жовтком тощо);
  • з різким запахом сірководню;
  • якщо на яйцях чи пакованні відсутня інформація про категорію і термін придатності.

Як перевірити свіжість яєць: чотири прості методи

  • Опустіть у воду. Якщо опустити яйце до ємності з водою і воно лежатиме на дні в горизонтальному положенні, про свіжість можна не перейматися. Коли повністю піднялося на поверхню, воно зіпсоване.
  • Потрусіть. Візьміть яйце в руку, прикладіть до вуха й легенько потрусіть. Якщо жодних сторонніх звуків немає, можна сміливо купувати. Якщо ж почуєте хлюпання, не варто брати такий продукт, він може бути зіпсованим.
  • Перевірте білок і жовток. У такий спосіб яйця можна перевірити вже після купівлі. Обережно розбийте яйце на тарілку і придивіться до нього. Якщо форма жовтка не порушена, опукла та щільна, а білок в’язкий і пружний – яйце свіже. Якщо жовток з білком розтікаються – яйце зіпсоване. Такі яйця не варто їсти, можна отруїтися.
  • Перевірте дату пакування. Все ж необхідно нагадати, що дату пакування треба перевіряти. Це гарантуватиме, що продукт залишатиметься свіжим упродовж вказаного терміну придатності, якщо не порушувати умови зберігання.
Ткаченко Валентина

Recent Posts

Італія наблизилась до розкриття однієї з великих таємниць да Вінчі

Фахівці Міланського політехнічного університету виявили численні підземні ходи, розташовані під замком Сфорца. Про це повідомляє університет на своєму…

49 хв. ago

Після прийому цих ліків сідати за кермо не можна: вони є майже в кожній аптечці

Безпека на дорозі - це не тільки дотримання правил дорожнього руху, а й контроль над…

50 хв. ago

Потужний імпульс класу М від Сонця досяг Землі: які це має наслідки

17 січня в активній області 3964 стався потужний сонячний спалах магнітудою M7.4. Він почався о 13:24 UTC…

2 години ago

Головні недорогі новинки автомобілів 2025 року: хто виявився найкращим

Експерти автомобільної індустрії назвали найкращі новинки 2025 року. Ці автомобілі з досить великого списку дійсно найкращі…

3 години ago

Стали відомі рішення Трампа у перші години правління

Компанія Дональда Трампа завершує роботу над пакетом жорстких указів з питань імміграції. Очікується, що їх…

3 години ago

Відстрочка та бронь від мобілізації не допоможе: ТЦК вже зачекалися

Заступник начальника РТЦК та СП Лариса Козак нещодавно на прес-конференції наголосила на важливості виконання повістки…

4 години ago