В Україні продають посвідчення волонтера для захисту від ТЦК: чи працює воно

На популярній в Україні платформі онлайн-оголошень продають посвідчення волонтера. Цей документ видають за “оберіг від ТЦК” та розписують інші його переваги.

Журналісти поспілкувалися на цю тему зі спікером Полтавського обласного ТЦК та СП майором Романом Істоміним та дізнався, чи працюють такі посвідчення насправді.

В оголошенні сказано, що якщо надати волонтерське посвідчення ТЦК, то повістку нібито не випишуть. Сам документ нібито справжній і ніяка не підробка. Людина вступає до справжнього Благодійного фонду та стає волонтером. Оплата відбувається за фактом отримання посвідчення, але в оголошенні не вказано суму. Крім порятунку від ТЦК, таке посвідчення дає право пересуватися в комендантську годину і їздити в смузі для спецтранспорту.

“Без розводу та обману. Оплата при отриманні. Для замовлення пишіть або дзвоніть”, — сказано в оголошенні.

Роман Істомін зазначив, що такий документ точно не врятує від вручення повістки, оскільки ТЦК перевіряють насамперед військово-облікові документи громадянина та звіряють дані із системою “Оберіг”. Якщо щось не збігається, то чоловіка відправляють на оновлення даних, якщо все гаразд, то відпускають.

Також речник Полтавського ТЦК нагадав, що в Україні існує кримінальна відповідальність за підробку документів. При цьому є два документи, при пред’явленні яких співробітники ТЦК не мають жодних питань.

“Є документи, з якими відразу бажаємо “доброго дня” — військовий квиток та посвідчення офіцера. Перевіряв на собі – показую посвідчення офіцера і всі питання одразу зникають, ввічливо розходимося”, — підсумував Роман Істомін.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

4 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

20 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

29 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

41 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

51 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago