Скандальні затримання на вулиці: юрист оцінив дії ТЦК та назвав головну проблему

Протиправні дії не можна виправдати емоціями або “умовно моральними” причинами, які виникли у співробітників ТЦК, які нещодавно повернулися з фронту.

Влада визнає, що проблема незаконного затримання чоловіків на вулиці співробітниками ТЦК існує, але вирішувати її наразі ніхто не збирається.

Таку думку висловив кандидат юридичних наук Геннадій Дубов в ефірі телемарафону “Єдині новини”.

“Така проблема існує, вона визнається на рівні офіційної влади. Прям на рівні заступників міністрів оборони були правильні роз’яснення, що ТЦК самі по собі, як органи відповідно воєнні, не можуть здійснювати по суті виконавчу владу репресивного характеру відносно громадян всередині держави. І затримання, дійсно, законом покладається на органи поліції. Те, що ми багато разів бачили, що таким грішать ТЦК без поліції – це, на жаль, протиправна практика, яку на сьогодні припиняти не сильно намагаються”, – зазначив Дубов.

Правник додав, що не чув жодного випадку, коли б ефективна дієва відповідальність була покладена на відповідних працівників, які в протизаконний спосіб здійснили затримання людини.

На думку юриста, таку поведінку деяких співробітників ТЦК можна пояснити певними емоційними та “умовно моральними” причинами, але це не може бути виправданням їхніх дій.

“Посилалися, що багато випадків відбувається, тому що працівники ТЦК є людьми, які нещодавно перебували на фронті, – це, звичайно, фактор. З точки зору емоцій, з точки зору умовного морального права. Але в будь-якому випадку порушення закону це не виправдовує… Тому тут я як правник можу сказати лише, що недопрацьовує держава, на жаль, щодо окремих одиничних випадків, які відбуваються у нас відповідно щодо затримання людей на вулицях”, – наголосив Геннадій Дубов.

Ольга Степанова

Recent Posts

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

6 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

18 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

28 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

41 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

57 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

57 хв. ago