Біженцям у Польщі “уріжуть” допомогу: що зміниться

З 1 липня частина українських біженців у Польщі залишаться без виплат - низку пільг для громадян України, які були змушені залишити свою країну російської агресії, скасують.

Про це йдеться у Законі про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї країни.

Так, варто зазначити, що в закон було внесено правки, які наразі доопрацьовуються, що дозволяються українським біженцям перебувати на території Польщі до 30 вересня 2025 року. А також можливості замість статусу тимчасового захисту отримати посвідку на тимчасове проживання на три роки за спрощеною процедурою, обов’язку українських дітей навчатися в польських школах з нового навчального року, а також скасовують низку пільг, якими користуються українці.

Зокрема, новоприбулим українським біженцям з 1 липня уже не виплачуватимуть одноразову грошову допомогу в розмірі 300 злотих на особу, яку можна було витратити на оплату житла або купівлю одягу чи взуття, харчів та засобів гігієни.

Також, з 24 лютого 2022 року, українці могли претендувати на Допомогу на дітей “Родина 800+” та допомогу “Добрий старт 300+”. Тепер по цих програмах очікуються суттєві зміни.

Проєкт передбачає, що право на отримання допомог 800+ та 300+ для дітей шкільного віку залежатиме від відвідування школи на території Польщі. На сьогодні українські діти не зобов’язані навчатися в польських школах, оскільки вони можуть продовжувати освіту в українських школах онлайн.

Варто також відзначити, що відповідне положення закону поки що не є остаточним і буде доопрацьовуватися після публічних консультацій щодо проєкту.

Окрім цього, із закону приберуть норму про допомогу на проживання та харчування “40+”. Вона передбачала отримання грошової допомоги людьми, які у своєму житлі приймали переселенців з України та за власні кошти забезпечували їх харчуванням.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Може не дожити до 70-річчя: у тяжкохворого Брюса Вілліса погіршився стан здоров’я

У знаменитого американського актора, зірки "Міцного горішка" Брюса Вілліса, в якого виявили лобно-скроневу деменцію, погіршився стан здоров'я.…

14 хв. ago

“Річка вибухнула”: страшні повені дістались до Італії

Північна Італія вслід за іншими країнами потерпає від руйнівної стихії. Шторм "Борис", який вже спричинив масштабні…

23 хв. ago

Депутат жорстоко побив військового просто посеред вулиці: усі деталі скандалу

Депутат з Першотравенська побив військового. Сталося це просто посеред білого дня на очах у свідків. Військовослужбовець…

30 хв. ago

Російські війська замінували дамби на Білгородщині

Російські війська замінували дамби у Бєлгородській області, Ймовірно, вони готують провокації, що надалі звинуватити Україну…

35 хв. ago

Україна попросила Румунію збивати усі “Шахеди”, які летять у її напрямку

Україна звернулася до Румунії з проханням збивати всі російські дрони-камікадзе, які летять в напрямку її…

42 хв. ago

Частина українців у Польщі залишаться без виплат: кого це торкнеться

З 1 жовтня 2024 року українські біженці в Польщі втратять право на деякі дитячі виплати. Це пов'язано…

52 хв. ago