Українська розвідниця закликала до мобілізації жінок та створення жіночих підрозділів

Українська розвідниця і бойовий медик Ярина Чорногуз вважає, що мобілізація українських жінок буде корисною для держави, оскільки є чимало українок, які б могли бути корисні на передовій.

Про це пише Ярина Чорногуз написала у своїй сторінці в Facebook.

– Давно хотіла висловитися на тему посилення мобілізації зі своєї оптики. Як військова з наразі чотирирічною вислугою, більшість якої минули на щоденних бойових виїздах і виходах у розвідувальній роті та взводі, я підтримую ідею мобілізації жінок. Певної кількості, наприклад 100 тис., відповідно до потреби в армії. З відбором відповідно до фізичних здібностей, бажання і професійних навичок, – пише розвідниця.

На думку Чорногуз, в тій війні, що триває сьогодні, практично кожна, яка працює щодня за ноутбуком та/або водить авто, “здатна стати відмінним пілотом чи штурманом дрона”.

Військова вважає, що жінки, які не бояться крові, а також є відповідальними і фізично витривалими – здатні бути бойовими медиками.

– Жінки, які щодня займаються спортом, кросфітом, мають навички з роботою з підняттям ваги та досвід ходьби з похідним рюкзаком на довгі дистанції – за наявності мотивації можуть бути піхотинками та розвідницями… Це все реально. І таких жінок в Україні достатньо, – пише вона.

Крім того, нагадує Чорногуз, ніхто не скасовував штабні та інші посади забезпечення, на яких, на її погляд, жінки нерідко демонструють себе “ефективнішими та системнішими”.

Розвідниця додає, що, на її думку, чимало українських жінок сьогодні не йдуть у військо не через страх бойових дій, а через страх зіткнутися зі знеціненням чоловіків.

– Аби убезпечити цих жінок від стереотипів про “анажедєвачка”, яким важлива відсутність конкуренції з фізичними перевагами чоловіка під час претендування на бойові посади, вважаю за необхідне створення профільних, суто жіночих підрозділів для виконання бойових завдань. Вже неодноразово казала, що готова взяти участь у формуванні таких підрозділів, – пише вона.

При цьому військова називає “огидним” те, що обовʼязок жінок “захищати Батьківщину у силах оборони – не закріплений законодавчо на рівні з чоловіками”.

– Якщо у тебе, як людини у війні з окупантом немає рівного права й обовʼязку з людьми іншої статі піти воювати, вбивати та загинути за рідну країну – то про яку справжню свободу, рівність статей і твою повноцінність може йти мова? – написала Чорногуз.

Вона вказує, що, як і чоловіки, потенційна мобілізація жінок має стосуватись лише тих, хто не є єдиними опікунами дітей, людиною з інвалідністю, або з жінками старшого віку, які мають вже дорослих дітей, пишуть Факти.

Крім того, відбір жінок має відбуватись з умовою відповідності фізичним характеристикам та доведенням вмотивованості виконувати свої обовʼязки під час бойових завдань на довгу дистанцію.

– Всім мобілізованим жінкам потрібен буде під час навчання, окрім базового курсу молодого бійця з навчанням стрільби, також посилений курс із самооблаштування умов в умовах поля: від пиляння дерев, побудови бліндажа, відкриття цинків з боєкомплектом різними засобами, роблення перекриття, розведення вогню, заготівлі дров, до елементарних навичок проведення електрики, – вважає вона.

Вона наголошує, що ці потреби існують, бо в українському суспільстві “чоловіків вчать цього змалечку, а жінок убезпечують від цього фразами “це не жіноча справа”.

Чорногуз вважає, що сьогодні українська влада не бажає мобілізувати жінок, оскільки це використає “сексистська патріархальна пропаганда росії: мовляв, в них уже мужики, закінчилися, мобілізують жінок”.

– Але мобілізація вмотивованих жінок справить також й абсолютно протилежний до цієї пропаганди ефект: про те, яка ми направду потужна нація, якщо в ній воюють за державність обидві статі, – каже розвідниця.

Військова вважає, що в умовах, коли немає рівності в обовʼязковій мобілізації, ставлення до жінок може погіршитись з боку чоловіків після закінчення війни.

Крім того, вона назвала стереотипом те, що “чоловіки кращі на полі бою”.

– У сучасному ж світі, жінки можуть поєднувати народження і виховання дітей з військовою справою. Або займатися нею замість цього. Доведено великою кількістю чинних жінок-військових та ветеранок. Чимало з цих жінок вже віддали своє життя за Україну, поки багато чоловіків так і не дійшли до армії за майже 10 років війни, – додала розвідниця.

Вона додає, що ці жіночі бойові розрахунки та підрозділи, якщо їх вдасться створити, “мають носити імена цих полеглих за Україну видатних жінок”.

Реакція на допис Чорногуз

Під публікацією Ярини Чорногуз реакція не була однозначною. Деякі з підписників її підтримав, коли ж інші – розкритикували.

Деякі вказують, що жінки є такими ж громадянами України, як і чоловіки, а тому і обов’язки мають розповсюджуватись на обидві статі.

Інші ж вважають, що жінки-військовослужбовиці має бути виключно добровільною опцією, а не обов’язком.

Фото: коментарі під дописом Ярини Чорногуз / Facebook
Ольга Степанова

Recent Posts

WSJ: Путін зазнав чергової невдачі

В умовах економічної кризи, спричиненої вторгненням в Україну, Росія спробувала відмовитися від торгівлі із Заходом…

7 хв. ago

Антитренд цього сезону: ці речі треба викинути зі свого гардеробу

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

11 хв. ago

ТОП-4  фрази СРСР, які зруйнували впевненість у цілому поколінні

Декілька висловів з радянських часів досі впливають на наше життя. І часто ми цього навіть…

22 хв. ago

Створюють новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

В Україні готується до створення єдиного державного реєстру військовослужбовців. Член Комітету Верховної Ради з питань…

37 хв. ago

Українським водіям у Німеччині загрожують штрафи за “неправильні” номер

Українським водіям у Німеччині загрожують нові штрафи. Як передає "Хвиля", про це йдеться на офіційній сторінці для українських біженців…

52 хв. ago

Чому повітря в Києві не очищується швидко: назвали причину

У Вишгородському районі відбулася масштабна лісова пожежа, зазначили у Департаменту захисту довкілля і адаптації до…

1 годину ago