Забрати повістку від ТЦК з пошти можна буде лише три дні: що буде потім

Кабінет міністрів України постановою КМУ №1147 детально прописав процес вручення військовозобов’язаним повісток у ТЦК та СП, які розсилаються поштою. Тепер у цьому процесі є кілька кроків, і він лояльніший до адресата повістки. Однак у разі ігнорування повістки чоловік трохи пізніше, ніж у попередній версії законів, але з такою самою невідворотністю буде зарахований до ухилянтів і йому випишуть штраф.

Тепер представник пошти зобов’язаний вручити повістку ТЦК особисто адресату, якщо він є за адресою, куди доставлено повістку. Якщо адресата знайдено, але одержувач не бажає взяти письмо та відмовляється засвідчити своїм підписом факт відмови від одержання рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “Адресат відмовився” і не пізніше ніж протягом наступного робочого дня повертає його відправнику. Після чого відправник може починати застосовувати адміністративні заходи, тобто штраф.

Якщо одержувача не знайдено  за  зазначеною  на  рекомендованому листі адресою, листоноша інформує адресата (одержувача) за наявним номером телефону та/або вкладає до абонентської поштової скриньки повідомлення про надходження рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК”. Адресат має з’явитися для одержання рекомендованого листа з позначкою “Повістка ТЦК” протягом трьох робочих днів після інформування відділенням поштового зв’язку. 

Якщо адресат не прийшов за листом, працівник об’єкта поштового зв’язку робить позначку “адресат відсутній за зазначеною адресою”, яка засвідчується його підписом з проставленням відбитка поштового пристрою. Не пізніше ніж протягом наступного робочого дня пошта повертає такий лист до відправника, тобто до ТЦК чи Міноборони, чи іншої структури, уповноваженої розсилати повістки. По суті, це і буде “належним повідомленням”, з боку пошти, після чого ТЦК може винести постанову про штраф особі, яка не прийшла за листом.

Нагадаємо, згідно зі змінами, які цього року внесли до законів України, штраф за порушення мобілізаційного законодавства, до яких відноситься і ігнорування повістки, становить від 17 до 25 тисяч гривень.

При цьому події останніх днів показали, що ТЦК, мабуть, взагалі не дуже довіряє поштовому розсиланню повісток та системи штрафів. Або для них чекати на військовозобов’язаного навіть кілька днів – це надто довго, а план горить. Тому військкоми 11 жовтня у кількох містах України, наприклад, Дніпрі, Харкові, Києві, Львові, Кривому Розі та Хмельницькому, вдалися до старої доброї “бусифікації”.

У містах пройшли масштабні облави у кафе, ресторанах, торгових центрах, спортивних клубах. У низці міст, наприклад, Дніпрі, Львові, Хмельницькому вони продовжилися і 12 жовтня. Найскандальнішим епізодом став десант військкомів на площі біля Палацу спорту в Києві, де чоловіків вантажили в автобуси 11 жовтня після концерту Океану Ельзи.

Романчук Микола

Recent Posts

У поляків змінилась позиція щодо українських біженців

Кількість поляків, які вважають, що їх країна повинна приймати українських біженців сягнула рекордно низького показника…

5 хв. ago

Чоловік “зіпсував” медовий місяць, пішовши наперекір дружині, запросивши разом із ними іншу пару

Жінка стверджує, що її чоловік зіпсував їм медовий місяць, запросивши в поїздку свого найкращого друга…

13 хв. ago

Бюстгалтер розбрату: вчений відрікся від свого дослідження, але жінки мають знати правду

У 2013 році новинні видання по всьому світу оприлюднили інформацію про французьке дослідження, яке показало, що…

22 хв. ago

Що відбувається з дорослим, коли він п’є грудне молоко

Протягом тривалого часу люди використовували грудне молоко не тільки для годування дітей. У першому столітті Пліній Старший…

30 хв. ago

Міноборони анонсувало запуск відстрочок у “Резерв+”: хто зможе отримати

У застосунку "Резерв+" незабаром з'являться нові важливі функції для військовозобов'язаних. Про це повідомила заступниця міністра…

35 хв. ago

Коли настане кінець світу: у записах Ньютона знайшли передбачення

Вчені заявили, що знайшли у записах Ньютона передбачення дати кінця світу. Свідками цієї події можуть…

40 хв. ago