“Якби прийшли к*цапи, теж би кричали ганьба”: військові відреагували на рейд ТЦК після концерту ОЕ

11 жовтня, після виступу гурту “Океан Ельзи” біля Палацу спорту в Києві, правоохоронці та представники територіальних центрів комплектування (ТЦК) провели масову перевірку документів у чоловіків. Деяких з них було затримано. Ця подія викликала резонанс як серед громадськості, так і серед військових на передовій.

Лейтенант Збройних Сил України з позивним “Алекс” охарактеризував події як “чорний день для ухилянтів”. Він заявив: “Схоже, сьогодні просто чорний день для тих, хто уникає служби. Якщо почнуть роздавати повістки мажорам — побриюся під нуль”.

Під час перевірки натовп скандував “Ганьба” та “Відпустіть” на адресу військових і правоохоронців. Це викликало обурення у медикині ЗСУ та керівниці медичної служби підрозділу “Вовки Да Вінчі” Аліни Михайлової. “Це ті самі люди, які у 2022 році кричали ‘сонечки, зайчики, врятуйте нас від росіян’, а в 2024-му вже скандують ‘Ганьба поліції’?” — зауважила вона.

Станіслав Бунятов, боєць 24-ї окремої штурмової бригади з позивним “Осман”, у своєму телеграм-каналі “Говорить Снайпер” порадив українцям самостійно обирати підрозділи для служби, щоб уникнути подібних ситуацій. “Розумію тих, хто боїться воювати, але без людей неможливо вести бойові дії. Як командир, роблю все для збереження особового складу та їхнього забезпечення. Порада така ж, як і два роки тому: готуйтесь та обирайте підрозділ самі. Зараз є дійсно круті бригади з широким спектром посад”, — написав він.

Військовий з позивним “Балу” висловив обурення з приводу критики на адресу Святослава Вакарчука, яка з’явилася після інциденту. “Невже від героя і кумира до негативу лише один крок? Якщо ви не розумієте, що в країні війна і у вас проблеми з документами, то це ваша відповідальність, а не людини, яка є кумиром більшості українців ще з 2014 року”, — зазначив він.

Інші військові також висловили незадоволення поведінкою чоловіків біля Палацу спорту. Колишній військовослужбовець 93-ї бригади Артем запитав: “Якби прийшли вороги, ви б теж кричали ‘ганьба’?” Він додав: “Розумію, що страшно, так буває. Але не варто ганьбитися. Якщо ти три роки ховався і тебе затримали, будь чоловіком: підніми голову і йди вперед. Ніхто не відправить тебе під кулі в перший же день”.

Події біля Палацу спорту стали відображенням глибших суспільних суперечностей щодо мобілізації та участі в обороні країни. Військові закликають до відповідальності та свідомого вибору кожного громадянина в цей критичний для України час.

Коломієць Надія

Recent Posts

Інвалідність встановлюватимуть по-новому: у МОЗ запустять кардинальні зміни

МОЗ розпочало реалізацію масштабної реформи системи медико-соціальної експертизи (МСЕК), яка має повністю трансформувати існуючий підхід.…

5 хв. ago

Коли українці почнуть платити військовий збір по-новому

Після збільшення податків військовий збір із заробітної плати та інших доходів фізичних осіб буде вираховуватися за ставкою…

13 хв. ago

Влада готова оголосити вибори в будь-який момент: що про це свідчить

Вперше серйозна дискусія про вибори в Україні розпочалася у жовтні-листопаді минулого року. Дискусія, зокрема, стосувалася…

22 хв. ago

Гени не винні: 5 чинників, які змушують вас старіти швидше

Сигарети, алкоголь і нестача сну можуть сприяти тому, що ви матимете вигляд і почуватиметеся старшими.…

31 хв. ago

“Дуже скоро матимемо критичну ситуацію”: Жорін різко висловився про “вінегрет” у піхоті ЗСУ

Українська армія не може собі дозволити використовувати піхоту, як це робить російська. Підходи до ведення…

39 хв. ago

В Україні прискорилось зростання цін: як здорожчала їжа

У вересні 2024 року споживча інфляція в Україні у річному вирахуванні прискорилася до 8,6% –…

46 хв. ago