Українець у складі групи хакерів завдав збитків компанії у Норвегії майже на 9 млн євро

Група міжнародних хакерів, до якої входили українці, атакувала норвезьку металургійну компанію, використовуючи шкідливе програмне забезпечення. Через тимчасове зупинення діяльності підприємство зазнало збитків на 8,9 млн євро.

Як повідомили в Офісі генпрокурора України, до суду направлено обвинувальний акт по цьому епізоду в кримінальному провадженні щодо хакерської діяльності організованої злочинної групи.

Загалом в рамках кримінального провадження розслідуються факти атак хакерської групи на компанії у Франції, Норвегії, Німеччині, Нідерландах, Канади та США, починаючи від 2018 року.

За кілька років злочинної діяльності вони зашифрували понад 1000 серверів світових підприємств та спричинили збитків на суму понад 3 млрд грн в перерахунку на національну валюту.

Як встановлено слідством хакери зламували облікові записи працівників підприємства, використовуючи інформацію з відкритих джерел та методи соціальної інженерії. З привласнених акаунтів хакери розповсюджували шкідливий програмний код у корпоративній екосистемі, отримували доступ до серверів та викрадали з них інформацію.

Після цього дані на комп’ютерах зашифровували і вони і ставали непридатними для використання. За дешифрування інформації члени міжнародної хакерської групи вимагали мільйонні виплати у криптовалюті.

У випадку із норвезькою металургійною компанією хакери, використовуючи програму-вимагач, заблокували сервери підприємства та вимагали за дешифрування вірусу 2500 біткоїнів, що еквівалентно 348 млн грн.

Розслідування проводилося українськими правоохоронцями за участі іноземних колег об’єднаної слідчої групи JIT з Норвегії, Нідерландів та Франції, а також правоохоронців з Німеччини та Федерального бюро розслідувань США, спеціалістів з Європолу та Євроюсту.

Одного із учасників злочинної групи судитимуть за несанкціоноване втручання в роботу інформаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж; створення з метою протиправного використання шкідливих програмних чи технічних засобів та вимагання (ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 361-1, ч. 4 ст. 189 КК України).

Ще двох учасників хакерської групи оголошено в державний та міжнародний розшук.

Коломієць Надія

Recent Posts

Планета при смерті: незворотні зміни клімату вже почались – вчені

Десятиліттями науковці застерігали про наближення кліматичної кризи та її незворотні наслідки для нашої планети. Сьогодні світ уже…

17 хв. ago

Штраф за неправильне обслуговування авто: у яких випадках змусять сплатити 1700 грн

Обслуговування автомобіля – це не лише питання його довговічності та комфорту, але й безпеки на…

25 хв. ago

Росіяни не хочуть воювати за себе: чому жителі Курської області не партизанять проти ЗСУ

Операція ЗСУ в Курській області ясно показала: росіяни не готові вступати в смертельну битву за…

34 хв. ago

Ніколи не готуйте так рибу: найпоширеніші помилки. які псують продукт

Риба обов'язково повинна бути в раціоні кожної людини, тому що вона дуже поживна. І готувати…

42 хв. ago

В Україні вводять абсолютно нові гроші: Нацбанк уже звернувся до Ради

Національний банк України звернувся до голови ВР Руслана Стефанчука із проханням підтримати ініціативу Національного банку…

49 хв. ago

Пенсія відкладається: хто не вийде на заслужений відпочинок раніше 65 років

Пенсійний вік в Україні – 60 років як для чоловіків, так і для жінок. Проте…

1 годину ago