Українцям можуть підвищити пенсії на 1500 гривень: що відомо

В Україні Кабінет міністрів має намір провести індексацію пенсій у березні 2025 року. Точний розмір перерахунку поки що не встановлено, оскільки відсутні необхідні статистичні дані. Однак передбачається, що підвищення може виявитися більш значним, ніж у березні 2024 року. Про це йдеться в матеріалі видання “OBOZ.UA”.

Розмір індексації становитиме комбінацію половини інфляції за попередній рік (у 2025 році буде використано поки що невідомий показник за 2024 рік) і половини середньої динаміки зарплат за останні три роки (дані за цим показником також поки що відсутні).

Згідно з оцінками НБУ, інфляція у 2024 році становитиме 8,5%, що означає, що половина цієї суми становитиме 4,25%. Водночас середня динаміка зарплат за останні три роки очікується на рівні 12,7%. Таким чином, загальна індексація в Україні 2025 року може сягнути приблизно 16,95%. Важливо зазначити, що ці розрахунки є приблизними, і навіть у Мінсоці іноді припускаються помилок, намагаючись спрогнозувати розмір майбутньої індексації.

Важливо підкреслити, що індексація стосуватиметься тільки “голої пенсії”, тобто суми виплати без урахування всіх можливих надбавок. Наприклад, якщо вам 66 років і ви відповідаєте вимогам щодо стажу, мінімальний розмір пенсії для вас становить 3200 грн (40% від мінімальної зарплати). Однак фактична пенсія, розрахована за формулою, може виявитися значно нижчою, наприклад, лише 3000 грн.

Романчук Микола

Recent Posts

Повітряний бій буде програно: експерт розкритикував озброєння українських F-16

Важливою є не кількість літаків, які Україна отримала від союзників, а якість їх озброєння та обладнання, яке встановлене на…

1 хв. ago

Президент Бразилії “образився” на критику від Зеленського і зробив гучну заяву

Президент Бразилії Лула да Сілва заявив, що у війні РФ проти України він "не може…

10 хв. ago

«Різав усіх, кого бачив». У Португалії семикласник поранив ножем шістьох дітей

У місті Азамбужа, що неподалік від португальської столиці Лісабона, 12-річний учень однієї зі шкіл поранив…

18 хв. ago

Повели в кайданках: українського боксера Олександра Усика затримали в Кракові (відео)

Українського боксера Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова. Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету…

27 хв. ago

Банки зливатимуть інформацію про клієнтів та їхні рахунки в поліцію: закон вже у Раді

В Україні змінять правила реагування банків у разі отримання запитів від поліції щодо махінацій з коштами. Про…

29 хв. ago

Королівський експерт розкрив нові подробиці останнього дня життя Єлизавети ІІ

Королівський експерт Роберт Гардман у своїй новій книзі "Король, Карл III: новий король, новий двір.…

38 хв. ago