Ухилянтам приготуватися: як їх будуть відловлювати за допомогою відеоспостереження

На початку 2024 року в парламенті було зареєстровано законопроект №11031 “Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки”. Він передбачає запровадження відеомоніторингу у публічних місцях.

Система збиратиме про українців широкий спектр даних, починаючи від оцифрованого образу обличчя та завершуючи місцем проживання. Понад те, під такий моніторинг підпадуть і транспортні засоби громадян.

Ця новина розбурхала українців і багато хто припустив, що таким чином збираються “вираховувати” ухилянтів. Видання “РБК Україна” поспілкувалось із юристами, які розповіли про те, як саме відеомоніторинг вплине на процес мобілізації.

Якщо законопроект №11031 “Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки” буде ухвалено, то в публічних місцях по всій Україні системи відеоспостереження почнуть пильно стежити за громадянами. Також під моніторинг потраплять усі транспортні засоби.

Така новація має підвищити рівень безпеки на вулицях, а також допомогти поліцейським оперативно встановлювати особи та знаходити зловмисників. Однак, багато українців відразу ж сприйняло цю новину негативно і люди припустили, що таким чином хочуть “відловлювати” ухилянтів.

Адвокат Ярослав Хлівний заявив, що єдина система відеомоніторингу ніяк не вплине на процес мобілізації та переживати з цього приводу не варто. Він наголосив, що моніторинг спрямований виключно на виявлення осіб, які вчинили правопорушення та перебувають у розшуку.

“Громадяни переживають щодо впливу відеомоніторингу на процес мобілізації. Однак вважаю, такі речі пов’язувати недоречно, оскільки система відеонагляду спрямована на захист населення від правопорушення, тому якщо особа перебуває в розшуку через вчинення правопорушення, то її досить швидко буде виявлено та затримано”, — наголосів юрист.

Адвокат же Дмитро Франчук зазначив, що така система теоретично справді могла б використовуватися як інструмент для пошуку та затримання ухилянтів.

“Якщо ця система буде ефективною, то ідентифікувати людей на вулицях буде набагато простіше. Однак це порушує додаткові етичні питання щодо використання технологій для цілеспрямованого переслідування певної категорії громадян”, — підкреслив фахівець.

Романчук Микола

Recent Posts

Пляма забруднення припинила свій рух за 60 кілометрів від Києва – Держводагентство

Пляма забруднення, що рухається Десною від Чернігівської області до Києва, наразі зменшила швидкість і вже…

26 хв. ago

Чоловік не може продати свій будинок через «будку», яку поставили біля його ґанку (фото)

52-річний Бретт Кемп з Пурла, що на півдні Лондона, не може продати свій будинок після того, як…

38 хв. ago

Вчені створили новий тип батареї, який зробить революцію в галузі зберігання чистої енергії

Вчені з Колумбійського університету використовували батареї K-Na/S для створення рішення для тривалого зберігання енергії. Про…

50 хв. ago

Дорогі квитки та літаки, що розвалюються: пасажирські авіаперельоти в Росії опинилися на межі

Ціни на перельоти в Росії зросли на 28,4%, на тлі серйозних проблем з техобслуговуванням та дефіцитом запчастин, викликаних санкціями. Росія…

57 хв. ago

“Просто угробимо хлопців”: нардеп прокоментував ідею збільшити термін навчання мобілізованих

Збільшення терміну навчання нових мобілізованих не є панацеєю і не дасть потрібного ефекту, якщо у…

1 годину ago

У якому районі столиці найдешевші квартири: аналіз ціни

У Києві на вторинному ринку можна придбати квартиру без ремонту в середньому за $36 100$.…

1 годину ago