Що буде, якщо не сплатити штраф від ТЦК вчасно: пояснення адвоката

Українські чоловіки можуть заплатити штраф у розмірі 17 тисяч гривень за порушення правил військового обліку або мобілізаційного законодавства, заявив адвокат Роман Кичко. Але, за його словами, якщо ця сума раніше становила 1500 грн, то зараз її можуть подвоїти до 34 тисяч, якщо вчасно не сплатити штраф протягом 15 днів.

Усе через нову частину статей “210” і “210-1”, стверджує адвокат в інтерв’ю “Українському радіо“. Там зазначено, що в умовах особливого періоду сума штрафу збільшується. Кичко наголосив, що людина може і не знати, що на неї наклали штраф, не сплатити його протягом двох тижнів, і після цього ТЦК передає матеріали про адміністративне стягнення до виконавчої служби. Згідно з його заявами, така система працює і з порушенням ПДР.

Крім того, Кичко зазначив, що посадова особа ТЦК має конкретно вказати, через що саме на того чи іншого українця було накладено штраф, із посиланням на пункт, статтю.

“Якщо ми беремо статтю про порушення правил військового обліку, то таких правил багато. Не може бути загальної фрази “штраф за порушення правил військового обліку”, це незаконно. Має бути конкретне правило з посиланням на пункт, статтю тощо. У зв’язку з тим, що правил військового обліку багато, і кожна постанова стосується порушення іншого правила військового обліку, то штрафів може бути кілька. Постанови окремі і за окремою процедурою в разі несплати штрафу – вони направляються виконавцю, тому штрафи будуть окремими. Їх може зібратися 5-6, наприклад”, – повідомив адвокат.

Також адвокат нагадав, що деяких військовозобов’язаних штрафували після оновлення даних, зокрема, в електронних реєстрах. Вимогу закону було встановлено з 16 травня, а працівники ТЦК намагаються оштрафувати людину за те, що було скоєно до 16.05.

“Поширені випадки, коли ТЦК намагається штрафувати за новим розміром штрафу за те, що людина не стала на облік. Незважаючи на те, що цифра 17 тисяч з’явилася після 16 травня, вони штрафують за порушення, вчинене до цієї дати. А це незаконно, тому що загальні норми Кодексу про адміністративні правопорушення говорять про те, що не можуть застосовуватися ті норми, які погіршують становище особи”, – додав Кичко.

Романчук Микола

Recent Posts

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

11 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

13 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

34 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

39 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

42 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

59 хв. ago