Марцінків розповів про роботу мовного патруля в Івано-Франківську: потрібно 100 осіб сіксотів

Громадські інспектори програми підтримки української мови в Івано-Франківську (так званий мовний патруль) не каратимуть за вживання російською на вулицях та у закладах міста. Їхнім основним завданням буде популяризація державної мови. Також вони намагатимуться здійснювати громадський контроль за дотриманням мовного законодавства.

Так мер Івано-Франківська Руслан Марцінків у подробицях бачить роботу мовних інспекторів, про яких без деталей розповів 10 вересня. Надвечір мер прокоментував свою ідею в етері львівського ток-шоу “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA.

Марцінків підтвердив, що ініціатива діятиме на громадських засадах й взяти участь може будь-хто. Але містяни, які висловлять бажання долучитися до неї, не матимуть особливих повноважень, а діятимуть у межах чинного законодавства.

“Ми очікуємо, що таких людей буде не менше сотні, які будуть популяризувати різноманітні способи вивчення української мови та популяризувати це в громадському транспорті, і на вулицях, біля місць громадського харчування… Вже є близько 50 людей, які зголосилися бути громадськими інспекторами”, – додав мер.

Зокрема інспектори слідкуватимуть за виконанням вимог закону щодо вживання української в публічному просторі та під час надання послуг. Вони зможуть звертатися до працівників поліції у випадку виявлення порушень чи агресивної реакції.

Інспектори також будуть популяризувати мовні курси та “толерантно робити зауваження” особам, які розмовлятимуть російською. Мер додав, що інспекторам буде проведено відповідні навчання, яке зараз розробляють.

Також мер зазначив, що політику українізації потрібно проводити агресивніше, бо “ворог і почав війну, щоб захищати так званих російськомовних та “руський мир”. Зокрема згадав й нещодавно започатковану ініціативу розвитку української мови імені Ірини Фаріон.

Марцінків також нарікає на збільшення російської мови в місті. Нагадаємо, ідею “мовного патруля” мер Івано-Франківська озвучив після зустрічі з уповноваженим із захисту державної мови Тарасом Кремінем.

Інші ініціативи Марцінківа

Днями мер Івано-Франківська Руслан Марцінків заявив, що у місті існує проблема – люди викидають у смітники великогабаритні відходи. Втім, влада вигадала, як з цим боротися. Чоловіків, які це робитимуть, будуть мобілізовувати на війну.

Також у червні в Івано-Франківську зросла кількість блокпостів по місту. Міський голова Руслан Марцінків пояснив, що наразі область демонструє одні з найгірших показників по мобілізації. За його словами, про це свідчать дані від Міноборони.

Дмитрук Андрій

Recent Posts

Трамп натякнув на швидку зустріч із Зеленським, – ЗМІ

Кандидат у президенти Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп натякнув на можливу зустріч із президентом України…

8 хв. ago

Готуйте гаманці: тарифи на комунальні послуги зростуть

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те,…

18 хв. ago

Ще одна країна обмежила експорт зброї в Ізраїль

Німеччина тимчасово призупинила частину експорту військових озброєнь до Ізраїлю на тлі судових позовів, у яких…

29 хв. ago

Соловйов висміяв солдатів РФ у прямому ефірі. ВІДЕО

Державна пропаганда РФ надіслала чіткий сигнал своїм солдатам, що скаржитися на так звані «м'ясні штурми»…

42 хв. ago

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий…

46 хв. ago

Чому яблука потрібно збирати лише вранці чи ввечері: секрети досвідчених дачників

На перший погляд може здатися, що немає жодної різниці в тому, коли саме слід збирати…

54 хв. ago