Без штрафів не обійтись: кого змусять платити за старий паспорт

Після досягнення 14 років кожен громадянин України зобов’язаний отримати паспорт, який підтверджує його особу. Паспорт може бути старого зразка (книжечка) або нового зразка (ID-картка). Якщо не оновити або не замінити паспорт вчасно, це може призвести до штрафу.

Паспорт-книжечка не має терміну дії, але в 25 і 45 років потрібно оновити фото. ID-картка має термін дії: 4 роки для осіб від 14 до 18 років і 10 років після досягнення 18 років. Якщо не оновити фото у старому паспорті або не замінити ID-картку вчасно, документ стане недійсним.

Паспортний стіл, скріншот: YouTube

У такому випадку передбачено покарання: спочатку попередження, а при повторному порушенні протягом року – штраф від 17 до 51 гривні. Закон не зобов’язує, але дозволяє обміняти паспорт старого зразка на ID-картку.

Це потрібно зробити у випадках втрати, крадіжки, псування паспорта, зміни прізвища або якщо не було вклеєно фото в паспорт після 25 або 45 років. Для отримання, оновлення або заміни паспорта потрібно звернутися до підрозділу ДМС, ЦНАП або Паспортного сервісу протягом 30 днів.

Паспорт України. Фото: скриншот Youtube

Паспорт видається не пізніше ніж через 20 робочих днів, а при терміновому оформленні – за 10 робочих днів. Вартість послуги становить 504 гривні за звичайне оформлення і 874 гривні за термінове.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago