У Польщі діятимуть нові правила допомоги українським біженцям

Строк легального перебування в Польщі продовжено до 30 вересня 2025 року

Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на її території. Ця поправка продовжує термін легального перебування українців у Польщі, повідомила пресслужба канцелярії президента Польщі.

Отже, термін легального перебування українських біженців продовжується з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025 року. Це дозволить українцям надалі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Поправка передбачає виплату допомоги на виховання та допомоги «Добрий старт» залежно від того, чи вчиться дитина в польському закладі освіти, та визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови.

Крім того, новий закон передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов’язаний пред’явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR треба буде подавати «негайно після прибуття» до Польщі.

Також з 1 липня громадяни Польщі, які прийняли біженців з України, котрі перебувають в особливо складній ситуації, можуть отримати фінансову підтримку, проте лише на підставі договору з місцевою владою.

Водночас, згідно з законодавчими змінами, з 1 липня приватні орендодавці не отримуватимуть пільг, пов’язаних із компенсацією витрат на проживання та харчування біженців. Додатково передбачається запровадити конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

5 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

20 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

29 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

42 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

52 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago