Стало відомо, коли чекати на закон про демобілізацію

Після викреслення питання демобілізації із законопроєкту №10449 про мобілізацію в оборонному комітеті Ради зауважили, що відповідний закон з цього приводу, який готує Міноборони разом з Генеральним штабом, почнуть обговорювати не раніше ніж за 2-3 місяці.

Про це для ВВС розповів голова Комітету Верховної Ради з нацбезпеки, оборони і розвідки народний депутат від фракції “Слуга народу” Олександр Завітневич.

Він згадав, як норму про демобілізацію в останній момент виключили з закону, зокрема після звернення Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського і, як говорить Завітневич, не тільки його, згадуючи про міністра оборони Рустема Умєрова. Мотивацією такого рішення називає зміну ситуації на фронті:

“Коли законопроєкт розроблявся в 2023 році – тоді була одна ситуація на фронті. Коли вже був час його прийняття – вже зовсім інша ситуація”.

“Під час поїздок на фронт ми бачили, що воювати понад два роки – це дуже-дуже тяжко. Тим більше деякі бригади в силу різних причин не мали можливості зробити повноцінну ротацію. Але, якби ми це прийняли, то в деяких підрозділах досвідчені військові пішли б з армії в один момент – уявіть, що б це було, якщо в цих підрозділах немає досвідчених, на кого тоді спиратися?”, – коментує він потенційні ризики.

На питання, чи готується законопроєкт про демобілізацію зараз, він відповів наступне:

“Цей законопроєкт готує міністерство оборони разом з Генеральним штабом. У нас він не готується поки що… потрібно постійно бути у контакті з ними і подивитися на результати мобілізації”.

Завітневич вважає, що спочатку треба оцінити результати проведеної мобілізації, які очікуються лише через 2-3 місяці: “… тоді вже можна буде говорити про терміни демобілізації. Це дійсно потрібно”.

На особисту думку нардепа військовий може відслужити до одного року для права демобілізуватись: “…якщо говорити про стандарти і брати досвід минулих війн, то є цілі дослідження. Я зустрічав таку цифру – до одного року людина може воювати в повномасштабній війні”.

Проте він погоджується, що в Україні цей термін вже давно минув: “… на жаль, у нас вийшло так”.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Страти на очах туристів: мексиканські курорти стали полем битви між наркокартелями

Райські курорти Канкуна, Плайя-дель-Кармен і Тулума перетворилися на зони запеклих бойових дій, оскільки картелі ведуть…

44 секунди ago

Підтримав корупцію у МСЕК? Заява нардепа викликала резонанс у мережі

Народний депутат Дмитро Гурін опублікував у своїх соцмережах повідомлення про скандальну історію з корупцією у Медико-соціальній експертній…

22 хв. ago

Подружжя біогакерів розсекретило, що робить, щоб дожити до 150 років

Подружжя "біогакерів" пообіцяло робити все необхідне, щоб прожити якомога довше, і це відображено в їхньому…

29 хв. ago

Меган Маркл звинувачують у бажанні конкурувати з Кейт Міддлтон

Меган Маркл звинувачують у бажанні "конкурувати з Кейт Міддлтон. Про це пише Mirror. Дружина принца Гаррі нібито…

55 хв. ago

Поліція Британії застрелила молодого кита, який застряг у Темзі зі своєю матір’ю (фото)

Британська поліція була змушена застрелити молодого кита, який викинувся на мілководді в гирлі Темзи через…

1 годину ago

Мобілізацію хочуть суттєво “омолодити”: ТЦК “поклали око” на юних хлопців

В Україні пропонують змінити вікові рамки для мобілізації, знизивши їх до 20 років і піднявши…

1 годину ago