Бронювання військовозобов’язаних: головна проблема бізнесу в Україні

Основними проблемами для компаній у веденні бізнесу у 2024 році стали бронювання військовозобов'язаних співробітників (80% респондентів) та забезпечення безпеки персоналу (75%).

Про це свідчать результати опитування Американської торгової палати в Україні та Citi Україна, що представлені на конференції Ukraine Recovery Conference (URC2024), пише “Економічна правда”.

Серед інших серйозних викликів – здоров’я та психічний стан працівників (50%), перебої в електропостачанні (50%), ракетні удари Росії по критичній інфраструктурі та бізнес-активам (45%). При цьому 81% опитаних компаній наголосили, що мобілізація впливає на результати їхньої діяльності.

Респонденти назвали три головні кроки, які має зробити уряд для допомоги бізнесу:

  1. забезпечити чітку та прозору процедуру бронювання (80%),
  2. імплементувати реальну та ефективну судову реформу (70%),
  3. гарантувати стабільність та передбачуваність податкового законодавства (62%).

Незважаючи на виклики, 98% компаній-членів Палати продовжують працювати: 85% повністю функціонують, 15% – частково. При цьому 30% мають пошкоджені активи, з яких 70% вже відновлено.

Респонденти очікують, що у 2024 році порівняно з 2023-м доходи 43% компаній збільшаться, 35% збережуться на колишньому рівні, а 22% – знизяться. Для адаптації до військових реалій компанії розширили можливості віддаленої роботи (87%), розробили плани на НС (83%), посилили кібербезпеку (48%) та диверсифікували ланцюжки поставок (43%).

Водночас 77% компаній не переносили свої об’єкти із зон бойових дій, хоча 23% переміщали офіси (48%), склади (40%), R&D-центри (32%) та заводи (12%). Вихід на нові ринки як стратегічну відповідь на виклики війни розглядали 27% фірм, переважно в Європі (87%), США (30%) та Азії (30%).

Понад 75% респондентів критично оцінюють роботу судової системи України, вимагаючи її реформування задля забезпечення ефективності.

В опитуванні, проведеному з 22 травня по 5 червня 2024 року, взяли участь 111 керівників та топ-менеджерів компаній-членів Палати взяли участь Американської торгової палати в Україні. 72% респондентів – керівники компаній.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

4 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

13 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

26 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

36 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

48 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago