В Україні реформують роботу МСЕК: міністр охорони здоровʼя зробив заяву

В Україні планують реформувати роботу медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). Зміни торкнуться, зокрема, медичної та соціальної частини, повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. 

Як він розповів в етері телемарафону, питання реформування МСЕК – на порядку денному, і його опрацьовують по двох траєкторіях. Перша – це точкові зміни, які спрощують процес проходження експертизи та повинні запобігати манпуляціям та “гонінням по колу” тих, хто потребує проходження МСЕК та у подальшому – встановлення інвалідності.

“Другий великий блок – це загальна реформа медико-соціальної експертизи. Це ще більш складний процес, оскільки медико-соціальна експертиза – це два поняття: медична складова і соціальна складова. Над цим працюємо по різних треках”, – продовжив Ляшко.

Зазначається, що міністерство отримало понад 3 тисячі скарг щодо роботи МСЕК. Ляшко додав, що після отримання заяв від громадян, до центрів МСЕК скеровуються перевірки, “для того, щоб подивитися, чи скарги підтверджуються, чи не підтверджуються”. У цьому звʼязку він закликав громадян звертатися на гарячі лінії. 

“Щодо Хмельницької МСЕК, наприклад, одразу за результатами скарг була направлена перевірка, і було інформування голови обласної адміністрації, щоб працювали з обласною МСЕК, бо ми бачимо, там були проблеми. Пропрацювали – результати ви всі бачили минулого тижня”, – констатував Віктор Ляшко.

Скандал довкола Хмельницької МСЕК

Керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи  та її сина, який обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, викрили у незаконному збагаченні.

Під час обшуків у них виявили майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах – і це лише готівкою. Підозрюваним загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією усього майна.

Колишній медик, нині командир роти “Гонор” батальйону “Вовки да Вінчі” Олександр Ябчанка наголосив, що на вилучені в керівниці МСЕК та її сина кошти можна було б забезпечувати підрозділ під час війни впродовж 22 років. За словами військового, покарання для чиновниці має бути невідворотнім.

Коломієць Надія

Recent Posts

Пенсіонерам буде дуже прикро: кому не надійде пенсія у жовтні

В Україні пенсіонери можуть отримувати пенсію або банківським переказом, або готівкою через Укрпошту. Проте для…

2 хв. ago

Не Зеленський і не Ґрета Тунберг: названо лауреата Нобелівської премії миру

Лауреатом Нобелівської премії миру у 2024 році стала японська асоціація Nihon Hidankyo, що об’єднує людей,…

11 хв. ago

Бармени, танцюристи, друзі: Ілон Маск показав у ділі роботів Optimus за $20 000 (відео)

Компанія Tesla, заснована Ілоном Маском, представила людиноподібних роботів Optimus одночасно з новим автомобілем Robovan на…

20 хв. ago

“Ми нападемо на Санкт Петербург”: Польща та країни Балтії попередили про відповідь на вторгнення РФ

Військові з Польщі та країн Балтії обговорили військову відповідь на можливе російське вторгнення. Вони не виключають, що…

28 хв. ago

Екстремальний вид спорту: у Британії відбувся чемпіонат із метання яєць (відео)

Існує безліч дивних і чудових спортивних змагань, про які ви, можливо, не знаєте, і на…

39 хв. ago

Чому досі можуть мобілізовувати чоловіків старше 50: у Раді назвали дві причини

В Україні є лише дві підстави для мобілізації чоловіків старше 50 років до лав ЗСУ — якщо…

48 хв. ago