В Україні реформують роботу МСЕК: міністр охорони здоровʼя зробив заяву

В Україні планують реформувати роботу медико-соціальних експертних комісій (МСЕК). Зміни торкнуться, зокрема, медичної та соціальної частини, повідомив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко. 

Як він розповів в етері телемарафону, питання реформування МСЕК – на порядку денному, і його опрацьовують по двох траєкторіях. Перша – це точкові зміни, які спрощують процес проходження експертизи та повинні запобігати манпуляціям та “гонінням по колу” тих, хто потребує проходження МСЕК та у подальшому – встановлення інвалідності.

“Другий великий блок – це загальна реформа медико-соціальної експертизи. Це ще більш складний процес, оскільки медико-соціальна експертиза – це два поняття: медична складова і соціальна складова. Над цим працюємо по різних треках”, – продовжив Ляшко.

Зазначається, що міністерство отримало понад 3 тисячі скарг щодо роботи МСЕК. Ляшко додав, що після отримання заяв від громадян, до центрів МСЕК скеровуються перевірки, “для того, щоб подивитися, чи скарги підтверджуються, чи не підтверджуються”. У цьому звʼязку він закликав громадян звертатися на гарячі лінії. 

“Щодо Хмельницької МСЕК, наприклад, одразу за результатами скарг була направлена перевірка, і було інформування голови обласної адміністрації, щоб працювали з обласною МСЕК, бо ми бачимо, там були проблеми. Пропрацювали – результати ви всі бачили минулого тижня”, – констатував Віктор Ляшко.

Скандал довкола Хмельницької МСЕК

Керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи  та її сина, який обіймає керівну посаду у головному управлінні Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, викрили у незаконному збагаченні.

Під час обшуків у них виявили майже 6 мільйонів доларів США у різних валютах – і це лише готівкою. Підозрюваним загрожує до 12 років ув’язнення з конфіскацією усього майна.

Колишній медик, нині командир роти “Гонор” батальйону “Вовки да Вінчі” Олександр Ябчанка наголосив, що на вилучені в керівниці МСЕК та її сина кошти можна було б забезпечувати підрозділ під час війни впродовж 22 років. За словами військового, покарання для чиновниці має бути невідворотнім.

Коломієць Надія

Recent Posts

Чи потрібно платити податки з чайових: Гетманцев попередив, що незабаром чекає на рестораторів

Працівники ресторанів порушують закон, якщо не сплачують податки з чайових. Зараз вони уникають відповідальності через…

8 хв. ago

Назвали найкорисніші супи для схуднення

Осінь – ідеальний час для супів. Однак ситні, наваристі страви можуть негативно вплинути на фігуру.…

10 хв. ago

На скільки Гарріс випереджає Трампа: у США провели загальнонаціональне опитування

Кандидатка на посаду президента США від демократів Камала Гарріс випереджає висуванця республіканців Дональда Трампа серед потенційних виборців на 4%.…

17 хв. ago

“Розвела руками”: Кейт Міддлтон прийняла рішення щодо принца Гаррі

Кейт Міддлтон прийняла рішення щодо принца Гаррі та перестала грати "миротворця" між герцогом Сассекським та…

28 хв. ago

Не стала чекати повного блокування: Нацрада обмежила Telegram на локальному рівні

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення запровадила для своїх співробітників особливий порядок доступу…

37 хв. ago

Ще не оновили дані у ТЦК: що буде з такими чоловіками

Незважаючи на те, що українці мали оновити свої військово-облікові дані ще до 16 липня 2024…

48 хв. ago