Чи буде в Україні демобілізація: як просувається підготовка законопроєкту

Демобілізація в Україні стане можливою лише тоді, коли Верховна Рада ухвалить відповідний закон. До того часу військові, які боронять на фронті нашу державу, можуть розраховувати лише на відпустки чи ротації, які залежать ситуації на фронті та успішності мобілізаційних заходів.

Про це пише “РБК-Україна”.

Законопроєкт про демобілізацію, який визначить граничні терміни військової служби, мають розробити Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ. Але з огляду на ситуацію, яка зараз є на фронті, у Верховній Раді вважають, що питання демобілізації скоріш за все не зрушить з місця найближчим часом.

Спікер ВР Руслан Стефанчук вважає, що зараз неможливо просто оголосити демобілізацію, адже це “обвалить окремі ділянки українського фронту”.

Видання зазначає, що під час обговорення нового мобілізаційного закону точилися дискусії щодо встановлення термінів служби. Зокрема пропонувалося обмежити їх 12, 24 та 36 місяцями. Але головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров наполягли, щоб в тексті закону взагалі не вказувалися точні терміни служби, після яких військовослужбовець мав би можливість демобілізуватись.

Українське військове командування наголошувало, що демобілізація – це великий ризик, на якій не можна йти, коли Росія намагається захопити якомога більше української території та збільшує чисельність окупаційних військ. Тому у текст закону про мобілізацію включили зобов’язання Міноборони та Генштабу підготувати законопроєкт про терміни демобілізації.

За словами, члена парламентського комітету з нацбезпеки Федора Веніславського, очікувалося, що проєкт закону підготують до кінця 2024 року. Але питання досі не зрушило з місця.

“Жодних пропозицій від Кабміну та Міністерства оборони, яким Верховна Рада доручила внести на розгляд парламенту відповідний проєкт, жодних законопроєктів не було внесено. Але з урахуванням ситуації, за якої кількість збройних сил РФ та окупаційних військ збільшується, я думаю, навряд чи варто чекати, що питання звільнення з військової служби вирішуватиметься найближчим часом”, – зазначив народний депутат.

Коломієць Надія

Recent Posts

Прибережні води Криму під загрозою екологічної катастрофи – експерт

У тимчасово окупованому Криму стан прибережної території Чорного моря наближається до екологічної катастрофи. На цьому…

7 хв. ago

В Україні можна отримати шість пенсій авансом: що для цього треба зробити

В Україні в окремих випадках пенсіонери мають право отримати одразу шість пенсій авансом. Йдеться про тих, хто збирається…

17 хв. ago

Антициклон з субтропіків зіпсує погоду взимку: кліматолог зробила невтішний прогноз

Взимку в бік України може рухатися антициклон, який призведе до високих температур в країні. Про це…

26 хв. ago

Майже половина німців виступають за те, щоб Україна віддала свої території, – опитування

У Німеччині 45% громадян вважають, що Україна має поступитися своєю територією, аби досягнути миру з РФ.…

35 хв. ago

Норвегія інвестую мільйони доларів на виробництво зброї для України

Норвегія ухвалила рішення виділити до 967 млн крон (близько $89,9 млн) на чотири нові проєкти,…

43 хв. ago

Новий рекорд Книги Гіннеса: чоловік піднявся на Еверест у себе вдома (відео)

Американець з Лас-Вегаса Шон Грізлі піднявся на висоту Евересту (8 850 м) у себе вдома.…

50 хв. ago