Чи буде в Україні демобілізація: як просувається підготовка законопроєкту

Демобілізація в Україні стане можливою лише тоді, коли Верховна Рада ухвалить відповідний закон. До того часу військові, які боронять на фронті нашу державу, можуть розраховувати лише на відпустки чи ротації, які залежать ситуації на фронті та успішності мобілізаційних заходів.

Про це пише “РБК-Україна”.

Законопроєкт про демобілізацію, який визначить граничні терміни військової служби, мають розробити Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ. Але з огляду на ситуацію, яка зараз є на фронті, у Верховній Раді вважають, що питання демобілізації скоріш за все не зрушить з місця найближчим часом.

Спікер ВР Руслан Стефанчук вважає, що зараз неможливо просто оголосити демобілізацію, адже це “обвалить окремі ділянки українського фронту”.

Видання зазначає, що під час обговорення нового мобілізаційного закону точилися дискусії щодо встановлення термінів служби. Зокрема пропонувалося обмежити їх 12, 24 та 36 місяцями. Але головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров наполягли, щоб в тексті закону взагалі не вказувалися точні терміни служби, після яких військовослужбовець мав би можливість демобілізуватись.

Українське військове командування наголошувало, що демобілізація – це великий ризик, на якій не можна йти, коли Росія намагається захопити якомога більше української території та збільшує чисельність окупаційних військ. Тому у текст закону про мобілізацію включили зобов’язання Міноборони та Генштабу підготувати законопроєкт про терміни демобілізації.

За словами, члена парламентського комітету з нацбезпеки Федора Веніславського, очікувалося, що проєкт закону підготують до кінця 2024 року. Але питання досі не зрушило з місця.

“Жодних пропозицій від Кабміну та Міністерства оборони, яким Верховна Рада доручила внести на розгляд парламенту відповідний проєкт, жодних законопроєктів не було внесено. Але з урахуванням ситуації, за якої кількість збройних сил РФ та окупаційних військ збільшується, я думаю, навряд чи варто чекати, що питання звільнення з військової служби вирішуватиметься найближчим часом”, – зазначив народний депутат.

Коломієць Надія

Recent Posts

«Заплатив – не служиш”: уже заговорили про новий вид економічного бронювання

Найближчим часом в Україні може бути запроваджено механізм економічного бронювання працівників, який дасть змогу підприємствам,…

4 хв. ago

Екс-власниця кафе у Києві стала Дівою Марією Христос і краде гроші у дружин військових

7 жовтня український Facebook буквально вибухнув новиною про дивну діяльність Ганни Фесун, відомої як засновниця…

13 хв. ago

У Євросоюзі пояснили, хто з українців не платитиме за нову систему в’їзду

Бенефіціари програми тимчасового притулку та біженці не будуть зобов'язані реєструватися в системі ETIAS, яка має…

22 хв. ago

У Кремлі бояться масштабних протестів: що може змусити росіян вийти на вулиці

Росія почала використовувати фінансовий тиск, щоб замістити втрати особового складу під час бойових дій в…

28 хв. ago

У яких випадках дружина може отримувати пенсію чоловіка: пояснення

Дружина може отримувати пенсію чоловіка за виконання певних умов, наприклад, у разі його смерті. Однак така пенсія…

39 хв. ago

Рахунок на мільярди: стало відомо, скільки грошей вже заробили на OnlyFans

Сервіс потокового відео OnlyFans, який використовують працівники індустрії для дорослих, виплатила $20 мільярдів понад 4…

48 хв. ago