Чи буде в Україні демобілізація: як просувається підготовка законопроєкту

Демобілізація в Україні стане можливою лише тоді, коли Верховна Рада ухвалить відповідний закон. До того часу військові, які боронять на фронті нашу державу, можуть розраховувати лише на відпустки чи ротації, які залежать ситуації на фронті та успішності мобілізаційних заходів.

Про це пише “РБК-Україна”.

Законопроєкт про демобілізацію, який визначить граничні терміни військової служби, мають розробити Міністерство оборони та Генштаб ЗСУ. Але з огляду на ситуацію, яка зараз є на фронті, у Верховній Раді вважають, що питання демобілізації скоріш за все не зрушить з місця найближчим часом.

Спікер ВР Руслан Стефанчук вважає, що зараз неможливо просто оголосити демобілізацію, адже це “обвалить окремі ділянки українського фронту”.

Видання зазначає, що під час обговорення нового мобілізаційного закону точилися дискусії щодо встановлення термінів служби. Зокрема пропонувалося обмежити їх 12, 24 та 36 місяцями. Але головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров наполягли, щоб в тексті закону взагалі не вказувалися точні терміни служби, після яких військовослужбовець мав би можливість демобілізуватись.

Українське військове командування наголошувало, що демобілізація – це великий ризик, на якій не можна йти, коли Росія намагається захопити якомога більше української території та збільшує чисельність окупаційних військ. Тому у текст закону про мобілізацію включили зобов’язання Міноборони та Генштабу підготувати законопроєкт про терміни демобілізації.

За словами, члена парламентського комітету з нацбезпеки Федора Веніславського, очікувалося, що проєкт закону підготують до кінця 2024 року. Але питання досі не зрушило з місця.

“Жодних пропозицій від Кабміну та Міністерства оборони, яким Верховна Рада доручила внести на розгляд парламенту відповідний проєкт, жодних законопроєктів не було внесено. Але з урахуванням ситуації, за якої кількість збройних сил РФ та окупаційних військ збільшується, я думаю, навряд чи варто чекати, що питання звільнення з військової служби вирішуватиметься найближчим часом”, – зазначив народний депутат.

Коломієць Надія

Recent Posts

У Росії збиток на трильйони: влада звинувачує людей з ожирінням

Директор департаменту моніторингу, аналізу та стратегічного розвитку охорони здоров'я МОЗ РФ Іван Дєєв звинуватив росіян…

6 хв. ago

Міносвіти підтримало заборону російської на перервах у школах: деталі

Заборону спілкування російською мовою на перервах та поза уроками у школах підтримало Міністерство освіти і науки. Українці…

15 хв. ago

Як організувати простір в шафі: поради, які допоможуть навести лад

Шафа переповнена одягом, а одягнути немає що? Ви будете здивовані тим, що ховається між вашими полицями…

23 хв. ago

Це вже востаннє: коли в Україні переводять годинники на зимовий час 2024 року

Перехід на зимовий час 2024 року стане останнім для українців. Після цього ми більше не…

32 хв. ago

Корупційні схеми у МСЕК. Кому йдуть мільйонні потоки за інвалідність

В Україні значно побільшало корупційних скандалів навколо медико-соціальних експертних комісій – МСЕК. При обшуках квартир…

41 хв. ago

Незаконні “благодійні внески” в пологових: як боротися з поборами

У соціальних мережах неодноразово з’являються повідомлення про те, що деякі лікарні вимагають від породіль "благодійні…

49 хв. ago